Muz, belki de dünya üzerinde en çok tüketilen meyvelerden biri… Muzun bu kadar çok tüketilmesinin sebebi ise yalnızca kolay erişilebilir bir tropik meyve olması değil; aynı zamanda benzersiz lezzete ve zengin bir içeriğe sahip olması! Damakta izi kalan tadıyla muz hem doğrudan meyve olarak tüketim hem de çeşitli tariflerde kullanım açısından pek çok alternatif sunuyor.
Çok yönlü kullanımı ile hemen her yerde karşımıza çıkan ısırgan otu, mutfaklarımızdan kozmetik ürünlerimize kadar hayatımızın pek çok alanına dahil oluyor. Peki, mucizevi özellikleri ve muhteşem tadıyla yüzyıllardır kullanılmakta olan ısırgan otunu siz ne kadar tanıyorsunuz?
Geçmiş çağlarda “hayatın meyvesi” olarak adlandırılan hünnapı, cömert doğanın bizlere sunduğu paha biçilemez bir hediye olarak tanımlamak mümkün. Gerek zengin lif içeriği gerekse de içerdiği diğer özel bileşenlerle pek çok alanda kullanılan hünnapın tüm bilinmeyenlerini hemen şimdi keşfedin!
Maydanozu kim sevmez? Her salatanın baş tacı olan bu bitkinin, ülkemizde hangi yöre olduğu fark etmeksizin, sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olduğu kesin! Peki ya maydanoz tohumu? Evet, her ne kadar ilginç görünse de bu bitkinin tohumları da insan yaşamına katkı sağlamayı başarıyor. Nasıl mı? Hadi gelin öğrenelim!
Birçok kültürde bereket, bolluk ve iyi şansın sembolü olarak görülen nar, binlerce yıldır yetiştirilmeye ve severek tüketilmeye devam ediyor. Salatalardan smoothie'lere, kokteyllerden tatlılara kadar pek çok alanda kullanımı olan bu meyvenin adı antik metinlerde dahi geçiyor!
Sıcacık yaz günlerinde serinleten bir tat, soğuk kış aylarında ise iyilik deposu… Limon, yılın her mevsimi günlük yaşamdaki yerini koruyor. Damaktan kolay silinmeyen keskin tadıyla bu meyve, sadece mutfaklarda değil daha pek çok alanda da kullanılıyor. Peki, limonun esrarengiz bir geçmişe sahip olduğunu biliyor muydunuz?
Hint mutfağının vazgeçilmezi olarak anılan kimyon, kendine has tadıyla yemeklere benzersiz bir lezzet katmayı başarıyor. Siz de hayatınıza biraz tat katmaya ne dersiniz? Bu küçük tohumları ister bütün ister öğütülmüş halde kullanarak, sıradan bir yemeği dahi benzersiz bir tarife dönüştürebilirsiniz!
Boğaz yakmayan dengeli aroması ve yoğun tadıyla çam balı, kalabalık kahvaltı sofralarının ve hafif tatlı tariflerinin vazgeçilmez bir parçası! Peki, lezzet bakımından diğer bal çeşitlerinden ayrılan çam balı başka hangi özelliklere sahip olabilir?
Dört mevsim boyunca yeşil kalmayı başaran çam ağaçları, kendine has kokulu salgıları ve aromatik maddeleri ile bal arılarının değerli besin kaynakları arasında yer alıyor.
Görüntüsünün güzelliğiyle dikkat çeken arı otunun ismini daha önce duymuş muydunuz? “Faselya” ya da “mor solucan otu” gibi adlandırmalara da sahip olan bu arı dostu bitkiye dair öğreneceğiniz çok değerli bilgiler var!
Tadı damakta kalan lezzetli bir yemek söz konusu olunca, maydanoz sizce de vazgeçilmez malzemelerden biri değil mi? Peki, bu bitki hakkında muhtemelen henüz bilmediğiniz pek çok özellik olduğunu söylesek? Keşfetmek için geç değil!
İnsanlar için iyilikle dolu bir “kalbi” olan bitki: Enginar! Sadece görünüşüyle değil besleyici özelliğiyle de ön plana çıkan bu besinin, aslında bir çiçeğin tomurcuğu olduğunu biliyor muydunuz? Hadi, enginara dair tüm bilinmeyenleri birlikte keşfedelim!
Siz de her mevsim bitki çayı içenlerden misiniz? Öyleyse kuşburnunun büyüleyici rengini ve enfes kokusunu da seviyor olmalısınız! Peki, kuşburnu bitkisini farklı şekillerde kullanabileceğinizi de biliyor musunuz?
Eski medeniyetlerin vazgeçilmez besin kaynağı olan alıç, günümüzde de sirkesinden marmelatına birçok şekli ile tüketiliyor. Peki, kendine has aroması ile öne çıkan bu eşsiz meyveyi daha yakından tanımak ister misiniz?
Salatalara kattığı eşsiz lezzet, her tarifte farkını belli eden yoğun koku, zengin içerik ve geniş kullanım alanı… Evet, elma sirkesinden bahsediyoruz! Peki, siz elma sirkesinin sadece aromatik bir sostan ibaret mi olduğunu düşünüyordunuz? Öyleyse keşfedeceğiniz çok bilgi var!
Genellikle tarifleri süslemek için kullanılan çörek otunun tam olarak hangi özelliklere sahip olduğunu hiç merak etmiş miydiniz?
Keskin ve ferahlatıcı kokusuyla duyularınız için şölen yaratacak bir uçucu yağ: Evet, nane yağından bahsediyoruz!
Geçmişten bugüne hoş kokusu ve zengin içeriği sebebiyle sıklıkla kullanılan biberiye bitkisi, günümüzde yağ formu ile pek çok alanda oldukça geniş bir kullanıma sahip!
Aromatik yağlar içinde eşsiz kokusuyla öne çıkan lavanta yağının hangi özelliklere sahip olduğunu biliyor musunuz?
Siz de bir bitki çayı tutkunu musunuz? Öyleyse ada çayının aromatik lezzetini ve benzersiz kokusunu da çok seviyor olmalısınız! Peki, bu bitki hakkında sizce yeterli bilgiye sahip misiniz?
Hoş kokusu ile bulunduğu ortamlarda hemen fark edilebilen lavanta hakkında, aromatik bir bitki olması dışında neler biliyorsunuz? Pek çok farklı kullanım alanı bulunan lavantayı gelin, birlikte tanıyalım!
En sevilen kuruyemiş çeşitlerinden biri olan fındık, eşsiz tadının yanı sıra güçlü içeriğiyle de vazgeçilmez besinlerden biri!
Türk mutfağının vazgeçilmezi olan karabiberin neden “baharatların kralı” olarak anıldığını biliyor muydunuz? Tadıyla olduğu kadar kokusuyla da her yemekte kendisini belli eden karabiber, bu şöhreti hak etmek için sayısız neden sunuyor!
Kakao hem büyüleyici tadıyla hem de barındırdığı vitaminlerle hemen herkes için büyük bir değer taşıyor. Siz de konu kakao olunca “Asla vazgeçemem!” diyenlerdenseniz, gelin; kakao üzerine detaylı bir tura çıkalım!
Karanfil, sahip olduğu güzel aroma ile hemen herkesin bildiği ve severek kullandığı bir bitki. Fakat karanfilin değerli bir bitki oluşu yalnızca bu sebepten değil. Beslenmeden bakıma dek karanfilin gücünden pek çok alanda yararlanmak mümkün!