Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Arama Yap
Sepetim
30.12.2022

ÇAM BALI NEDİR, NASIL TÜKETİLİR?

ÇAM BALI NEDİR, NASIL TÜKETİLİR?

Boğaz yakmayan dengeli aroması ve yoğun tadıyla çam balı, kalabalık kahvaltı sofralarının ve hafif tatlı tariflerinin vazgeçilmez bir parçası! Peki, lezzet bakımından diğer bal çeşitlerinden ayrılan çam balı başka hangi özelliklere sahip olabilir?

Çam balı, üretim şekli ve lezzeti bakımından tüm bal çeşitleri arasında eşsiz bir yere sahip! Öyle ki bu bal çeşidi renginden kokusuna, tadından kaynağına kadar her yönüyle benzersiz bir deneyim sunuyor. Doğanın kusursuz işleyişi ile üretilen çam balı, çam ormanlarının ferahlığını ve kendine has özelliklerini barındırıyor. Üstelik dünya çam balı üretiminin yüzde 90’ından fazlası ülkemizde yapılıyor. 

Geniş çam ormanları ile yemyeşil bir cennet olan Muğla ve çevresi, yüzyıllardan beridir çam balının ana vatanı olarak addediliyor. Hem üretim şekli hem de tadı bakımından çiçek balı çeşitlerine göre birtakım farklılıklar taşıyan çam balı, yediden 70’e herkes tarafından severek tüketiliyor. Peki ya siz, antik çağlardan beri bu topraklarda özel bir yere sahip olan çam balı hakkında neler biliyorsunuz?

1. ÇAM BALI NEDİR?

ÇAM BALI NEDİR?

Çam balı, bir salgı balı çeşidini oluşturuyor. Çiçek ballarından farklı bir üretim şekline sahip olan çam balı aynı zamanda koku, renk ve kıvam bakımından da çiçek ballarından ayrılıyor. Çiçek ballarına kıyasla daha koyu bir renge sahip olan bu özel bal çeşidi, kendine has yumuşak tadıyla ön plana çıkıyor. Kristalleşmeden uzun süre boyunca ideal formunda saklanabilen çam balı, çiçek ballarından daha yüksek bir pH derecesine sahip oluyor. Çam ormanlarının kendine özgü kokusunu taşıyan bu tür, her yönüyle lezzetli ve keyifli bir tüketim sunuyor. Özellikle de çocuklarına bal yedirmek isteyen anne babalar, boğaz yakmayan yumuşak lezzetinden dolayı çam balına yöneliyor.


2. ÇAM BALI NASIL ÜRETİLİR?

ÇAM BALI NASIL ÜRETİLİR?

Çam balı, koşnil böceklerinin çam ağaçlarına bıraktığı salgılardan üretiliyor. Çam balı üretim aşamaları ise şu şekilde gerçekleşiyor:

  • Çam ağaçlarının öz suyu beslenen koşnil böcekleri, kendilerine fazla gelen salgıyı ağaçların üstüne bırakıyor. 

  • Bu salgılar, tatlımsı ve hoş kokulu olmaları sayesinde tarlacı işçi arıları kendilerine çekiyor. 

  • Tarlacı arılar, ağustos ve kasım ayları arasına denk gelen dönemde çam ağaçlarının üzerinden topladıkları salgıları kovanlarına taşımaya başlıyor. 

  • Salgıların kovanlara taşınması süresince arılar, koşnil böceklerinin değerli salgısını kendi enzimleriyle işliyor. Böylece arıların enzimleri ve koşnil böceklerinin çam öz suyu içeren salgıları sentezlenmiş oluyor. 

  • Arı enzimleriyle fermente olmaya başlayan koşnil salgıları, kovan içi hizmetle görevli olan arılar tarafından peteklere yerleştiriliyor. 

  • Kovan içine yerleştirildikten sonra salgılar genç işçi arılar tarafından olgunlaştırılıyor ve sırlanıyor. Çam balı üretimi, işte bu şekilde tamamlanmış oluyor.

3. ÇAM BALI NASIL TÜKETİLİR?

ÇAM BALI NASIL TÜKETİLİR?

Çam balı, tıpkı çiçek balı gibi istenen her şekilde tüketilebiliyor. Tek başına rahatlıkla tüketilebilecek olan çam balı, çeşitli yiyecek ve içeceklere de eklenebiliyor. Çam balı, içim sıcaklığındaki çeşitli bitki çaylarına ve sıcak süte de gönül rahatlığıyla ilave edilebiliyor. Özellikle rafine şekersiz tatlı tarifleri çam balının en çok kullanıldığı alanlardan biri oluyor. Çünkü çam balının tüm lezzetlerle uyumlu olan dengeli ve hafif aroması, bu balı tatlandırıcı malzeme olarak çiçek ballarına kıyasla daha çok öne çıkarıyor.

4. ÇAM BALI NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?

ÇAM BALI NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?

Çam balının ideal tüketim miktarı da esasında çiçek balı çeşitleriyle aynı değerlerde oluyor. Çocuk veya yetişkin, kadın-erkek fark etmeksizin, tüm bireylerin vücut ağırlığıyla doğru orantılı miktarda bal tüketmesi tavsiye ediliyor. Bu noktada 15 kilogram bir çocuğun günde en fazla 15 gram çam balı tüketmesi uygun olurken, 80 kilogram ağırlığındaki bir yetişkin günde 80 grama kadar bal tüketebiliyor.

5. ÇAM BALI KALORİSİ NEDİR?

ÇAM BALI KALORİSİ NEDİR?

100 gram çam balı yaklaşık 304 kalori içeriyor. Buna göre bir porsiyon çam balında 60,8 kalori, bir çorba kaşığı çam balında 45,6 kalori ve bir tatlı kaşığı çam balında 30,4 kalori bulunuyor. Bununla birlikte,

  • 100 gram çam balında 82 gr karbonhidrat ve 0.3 gram protein,

  • Bir porsiyon çam balında 16 gr karbonhidrat ve 0.06 gram protein,

  • Bir çorba kaşığı çam balında 12 gr karbonhidrat ve 0.05 gram protein,

  • Bir tatlı kaşığı çam balında 8 gr karbonhidrat ve 0.03 gram protein bulunuyor.

6. ÇAM BALININ ETKİLERİ NELERDİR?

ÇAM BALININ ETKİLERİ NELERDİR?

Çam balı, içerdiği vitamin ve minerallerle doğal gıdalar arasında önemli bir yer tutuyor. B grubu vitaminleri ile birlikte magnezyum, potasyum, manganez, demir, fosfor ve selenyum gibi birçok mineral içeren çam balı, günlük beslenmeye eklenebilecek ideal besinler arasında bulunuyor. Bu balın hem çam ağacı hem koşnil böcekleri hem de arıların doğal salgılarıyla oluşturulması, onu içerik yönünden son derece zengin bir hale getiriyor. Aktif doğal bileşen yönünden güçlü bir içeriğe sahip olan çam balı, yüksek besin değerleri ile günlük beslenme için eşsiz gıdalardan biri oluyor. Bilhassa vücudun ihtiyaç duyduğu bileşenleri doğal bir şekilde karşılamaya imkan tanıması çam balını vazgeçilmez kılıyor.

Balparmak Çam Balı çeşitleri, kalite ve doğallık yönünden en az 100 parametre ile detaylı olarak analiz edildikten sonra sofralarınıza ulaşıyor. Size de sadece doğal çam balının lezzetiyle mest olmak kalıyor. Eşsiz bir bal deneyimi için Balparmak Doğal Çam Balı’nı siz de hemen sipariş verebilirsiniz!

 

Sorumluluk Reddi Beyanı: Bu sayfada yer alan bilgiler, çeşitli bilimsel kaynaklardan derlenmiş olup hiçbir şekilde sağlık tavsiyesi yerine geçmemelidir. Çam balını ya da çam balı içeren ürünleri herhangi bir amaçla kullanmaya başlamadan önce, bu besinin sizin için uygun olup olmadığını ve hedeflediğiniz etkiyi sağlayıp sağlayamayacağını mutlaka hekiminizden öğrenmelisiniz. 

 

Kaynaklar:

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.