Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Arama Yap
Sepetim
09.12.2021

ZENCEFİL NEDİR, NASIL KULLANILIR?

Zencefil nedir nasıl kullanılır

Kış aylarında zencefil tüketiminin bir hayli artması, pek çok kişiye bu bitkinin vücuda etkilerini merak ettiriyor. Peki, zencefilin faydalarını siz de mi henüz tüm yönleriyle bilmeyenlerdensiniz? O halde hazırladığımız bu dosya, sizin için bu kış pek çok şeyi değiştirebilir!

Doğa, bizim için gördüğümüzden o kadar fazlası ki biz açıkça farkında olmasak da sürekli iyiliğimiz için çalışıyor. Mevsimlik meyve ve sebzeler de bunun en büyük kanıtı! Çünkü bu besinler, sadece sıcak ve soğuk hava şartlarına göre yetişmekle kalmayıp, vücudumuzun tam da mevsimsel ihtiyaçlarına uygun etkiler sağlıyor. Hasat zamanı yılın son aylarına denk gelen zencefil de bunlardan biri… Peki, bu kök bitki içeriğinde ne gibi bileşenler barındırıyor olabilir? Zencefil hakkında bu ve merak ettiğiniz pek çok sorunun yanıtı, sayfanın devamında sizi bekliyor!  

1. ZENCEFİL NEDİR?

Zencefil nedir

Zencefil, doğrudan kendi adını verdiği zencefilgiller ailesine mensup bir kök bitki çeşidini oluşturuyor. Asya kıtasının tropik ve yarı tropik iklime sahip bölgelerinde yetişen bu bitki, geçmiş yüzyıllardan beri farklı toplumlara ait geleneksel reçetelerde geniş bir yer tutuyor. Günümüzde zencefil, taze veya kurutulmuş olarak direkt beslenme amaçlı tüketilebildiği gibi çeşitli sektörlerde ham madde olarak da sıkça kullanılıyor.

2. ZENCEFİL NASIL KULLANILIR?

Zencefil nasıl kullanılır

Zencefil Türk mutfağında hem taze kökleri hem de toz baharat formuyla iki şekilde de kullanılıyor. Taze zencefil, acı bir tada sahip olduğundan genellikle tek başına çiğ tüketilmiyor. Bunun yerine rendelenerek veya dilimlenerek çay, günlük takviye edici karışım ya da yemek ve hamur işi çeşitleri gibi tarifler için farklı tatlarla bir araya getiriliyor. Toz zencefil ise tüketime hazır yiyecek ve içeceklere veya yemeklere doğrudan ilave edilebiliyor. 

2.1. ZENCEFİL KULLANIM ALANLARI

  • Ev yapımı tarifler: Balık, tavuk, kırmızı et yemeklerinde, hamur işlerinde ve içeceklerde kullanılıyor.

  • Gıda sektörü: Gazoz vb. içeceklere ve kek, kurabiye gibi hazır atıştırmalıklara ilave ediliyor.

  • Farmakoloji: Pastil, şurup, kapsül vb. ürünlerde ham madde olarak kullanılıyor.

  • Kozmetik: Esansiyel yağı veya ekstraktı cilt ve saç bakım ürünlerinin formüllerine ekleniyor.

  • Aromaterapi: Ortam kokusu veya masaj yağı olarak kullanılıyor.

3. ZENCEFİL NE İŞE YARAR?

Zencefil ne işe yarar

Zencefil, ev yapımı tariflerde genellikle yemeklere keskin ve ferah bir aroma kazandırmak amacıyla tercih ediliyor. Soğuk içeceklerde ferahlatıcı özelliği daha da ön plana çıkan bu bitki, belirgin aroması ve güçlü bileşenleri sayesinde sıcak içeceklerde de duyuları canlandırıcı bir özellik kazanıyor. Zencefilin hazır gıdalarda kullanımı da aynı şekilde kendine özgü güçlü aromasından faydalanmak adına oluyor. Zencefilden elde edilen uçucu yağlar ve özler ise ilaç, kozmetik ve aromaterapide hedeflenen sonuçların sağlanmasına katkı sağlıyor.

4. ZENCEFİL HANGİ MADDELERİ İÇERİR?

Zencefil hangi maddeleri içerir

Taze zencefil besin değerlerine göz atıldığında ilk olarak yaklaşık yüzde 80 oranında su barındırmasıyla dikkat çekiyor. Oldukça düşük karbonhidrat (yüzde 17.8) ve yağ (yüzde 0.75) oranına sahip olan bu kök bitkinin içeriğinde doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri, 10 çeşit mineral ve farklı alt türleriyle birlikte 4 çeşit vitamin bulunuyor. Ayrıca zencefil, doğada var olan 20 çeşit aminoasidin 18’ini de içeriğinde barındırıyor.

Taze zencefil besin değeri


5. ZENCEFİL NASIL TÜKETİLİR?

Zencefil nasıl tüketilir

Zencefil kullanımı taze ve kurutulmuş toz formuna göre doğal olarak birbirinden farklılaşıyor. Bu doğrultuda;

5.1. TAZE ZENCEFİL TÜKETİMİ

  • Rendeleyip suyun veya sütün içine ilave ederek tüketebilirsiniz.

  • Rendeli veya dilimli olarak demleyebilir, zencefil çayı elde edebilirsiniz.

  • Sütlü tatlılarda daha hafif bir lezzet elde etmek için kullanabilirsiniz.

  • Tavuk, balık ve et yemeklerine pişme esnasında ilave edebilirsiniz.

  • Yemek soslarına ekleyebilirsiniz.

  • Rendeledikten sonra üzerine doğal bal ilave ederek günlük takviye edici karışımlar hazırlayabilirsiniz.

5.2. TOZ ZENCEFİL TÜKETİMİ

  • Suya ve süte ekleyerek tüketebilirsiniz.

  • Dilediğiniz tüm yemeklere, çorbalara, salatalara ve soslara ilave edebilirsiniz.

  • Tek veya karışık bitki çaylarının içine ekleyebilirsiniz.

  • Ekmek veya tatlı hamur işi tariflerinizde değerlendirebilirsiniz.

  • Bal veya farklı malzemelerle karıştırarak, dahilen veya haricen kullanabileceğiniz macunlar elde edebilirsiniz.

  • Bal, süt, yoğurt vb. malzemelerle birlikte doğal yüz bakım maskeleri hazırlayabilirsiniz.

6. ZENCEFİL NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?

Zencefil ne kadar tüketilmelidir

Taze zencefil tüketiminin günde en fazla bir küçük yumru, toz zencefilin ise günde en fazla 2 gram ile sınırlandırılması öneriliyor. 

7. ZENCEFİL KAÇ KALORİDİR?

Zencefil kaç kaloridir

Taze zencefilin 100 gramı 80 kalorilik enerji değerine sahip olurken, bu değer toz zencefilde 335 kaloriye ulaşıyor. Ancak bir yumru taze zencefilin 50 gram olduğu düşünüldüğünde bu, bitkiyi kök halde tüketenler için günde sadece 40 kaloriye denk geliyor. 2 gram toz zencefil tüketiminde de bu değer 6,70 kalori oluyor.

Mucizevi arı ürünlerini birbirinden değerli bitkilerle buluşturan Apitera serisinde, zencefilli bir ürün seçeneğinin de olduğunu biliyor muydunuz? Hem de kış aylarının diğer vazgeçilmezleri olan limon, tarçın, karanfil ve karabiber ile birlikte! Bal ve propolisle gücüne güç katan Apitera Zen’i denemek için şimdi tam zamanı... 


T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.