Petek bal ve süzme balın ne gibi farklılıkları olduğunu biliyor musunuz? Öğrenmek için okumaya devam edin!
Yüksek besin değerleri ile beslenmeye önemli bir katkı sunan bal, tüketicilere genellikle iki farklı formu ile sunuluyor. “Petek bal” ve “süzme bal” olarak bulunabilen bu iki çeşit, her damak tadında ayrı bir lezzet bırakıyor. Hem üretim şekli hem de tüketim yönleriyle bazı farklılıklar bulunduran petek bal ve süzme ballar, doğal bal tutkunları tarafından keyifle tüketiliyor. Peki, siz balı hangi formu ile tüketmeyi tercih ediyorsunuz?
Süzme bal, arılar tarafından doldurulmuş ve sırlanmış olan peteklerin özel araçlar yardımıyla süzülmesi ile elde edilen bal çeşidini oluşturuyor. Günümüzde en sık tüketilen bal türü olan süzme bal, sıvı formu sayesinde tüketim kolaylığı sağlıyor. Tek başına rahatlıkla tüketilebildiği gibi çeşitli yiyecek ve içecek tariflerine de zahmetsiz bir şekilde eklenebilen bu bal, aynı zamanda homojen ve temiz bir kullanım sağlıyor.
Petek bal, arıların bal mumu kullanarak inşa ettiği altıgen peteklerin içerisinde satışa sunulan bal çeşidini oluşturuyor. Arıların muazzam bir işçilikle meydana getirdiği petek bal, esasında balın süzülmeden önceki formunu ifade ediyor. Balı bal mumu ile birlikte ağızda çiğneyerek tüketmeye imkan tanıyan petek bal hem bu yönüyle hem de süzme bala göre daha doğal görülmesi sebebiyle bazı bal tutkunlarının favorisi oluyor.
Arıların çiçeklerden ya da salgılardan topladığı nektar ve sıvılar, işçi arıların oluşturduğu bal mumu peteklerin arasına arılar tarafından özenle yerleştiriliyor. Bu çalışkan varlıklar, altıgen şeklindeki peteklerin içerisine ballarını kusursuz bir işçilikle yerleştiriyor. Yerleştirme işlemini hiç boşluk bırakmadan ve özel bir açı ile yapan arılar, bu sayede peteklerin içindeki balların akmasını da engellemiş oluyor. Peteklerin tamamen dolması nektar akımını göre değişkenlik gösteriyor. Peteklerin dolmasının ardından arılar, balın güvenli bir şekilde muhafazada kalması için peteklerin üstünü sır adı verilen bir işlemle mühürlüyor. Böylelikle petek bal üretimi tamamlanmış oluyor.
Arılar, daha önce de bahsettiğimiz gibi bal üretimi tamamlandığında peteklerin üzerinde bir tabaka oluşturarak sırlama yapıyor. Süzme bal üretimi ise bu mühürlü tabakanın kaldırılması ile başlıyor. Ardından “santrifüj” adı verilen özel makinelere yerleştirilen petek ballar, merkezkaç kuvveti kullanılarak hızlı bir şekilde süzülüyor. Süzme bal makinelerinde bulunan filtreler sayesinde petek baldaki tüm kalıntı ve tortular baldan ayrılıyor. Böylelikle akışkan bir bal kıvamı elde edilmiş oluyor.
Süzme bal ve petek bal arasındaki en belirgin farkı, tahmin edilebileceği gibi form hususu oluşturuyor. Süzme yani akışkan balın aksine katı bir forma sahip olan petek bal, bu yönüyle tüketim konusunda da bazı farklılıklar meydana getiriyor. Süzme bal kaşık kullanarak kolayca tüketilebilirken, petek bal çatal veya el yardımıyla alınıp çiğnenerek ve yavaş yavaş öğütülerek tüketilebiliyor.
Ayrıca süzme bal ve petek bal arasında kalite ve hijyen analizleri bakımından da farklılık bulunuyor. Süzme ballar homojen kıvamda bulunduğu için laboratuvar ortamında kolaylıkla analiz edilebilirken, bu petek ballarda pek mümkün olamıyor. Ayrıca piyasadaki bazı petek ballardaki petekler doğal olmasının aksine, endüstriyel yollarla insanlar tarafından üretilmiş de olabiliyor. Bu nedenle süzme bal ve petek bal arasında doğallık, gerçeklik, kalite ve hijyen yönünden de bazı farklılıklar bulunabiliyor.
Süzme bal, akışkan formu sayesinde balı oldukça kolay ve keyifli bir şekilde tüketmeye olanak tanıyor. B grubu vitaminleri, kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, selenyum, bakır ve manganez gibi pek çok vitamin ve minerale sahip olan bal, çeşitli işlemlerle süzme bal halini aldığında da zengin besin değerlerini korumaya devam ediyor. Bu yönüyle süzme bal, vücudun günlük enerji ihtiyacını karşılamaya yeterli düzeyde destek oluyor. Bu sebeple kahvaltı ve ara öğünlerde süzme bal tüketmeye özen göstermek büyük önem taşıyor.
Petek bal, balı çiğneyerek tüketmekten hoşlanan kişiler için ideal bir tercih oluyor. Doğanın mucizevi bir iş birliği ile meydana getirdiği petek bal, tıpkı süzülmüş formu gibi içerisinde pek çok vitamin ve mineral barındırıyor. Bu özel besin, B grubu vitaminleri ve magnezyum, manganez, selenyum, bakır, fosfor ve kalsiyum gibi mineraller taşıyor. Bu sayede günlük enerji ihtiyacını hem hafif hem de zengin bir içerikle karşılamaya katkıda bulunuyor. Balı doğal formuyla tüketmek isteyenler için petek bal daha uygun görünüyor olsa da, hijyen ve kimyasal içerik hususunda bazı durumları da göz önünde bulundurmak gerekebiliyor. Çünkü petek bal tüketiminde, kişiler yediklerinin tamamen doğal bal ve bal mumu olduğunu düşünürken, aslında yapay bir gözenekli hazneye doldurulmuş ve birtakım kimyasallara maruz kalmış bal tüketebiliyor.
Süzme bal, akışkan kıvamı sayesinde hem rahat bir tüketim hem de yiyecek ve içecek tarifleri için kolay bir kullanım sunuyor. Bunun yanı sıra süzme bal, homojen kıvamı sayesinde laboratuvar ortamında çeşitli hijyen ölçümlerine de kolaylıkla tabii tutulabiliyor. Bu ölçümler sonucunda ise balın yeterli kalite koşullarını sağladığı anlaşılabiliyor. Petek balda arıcılar tarafından kullanılan ilaç vb. maddeler birikebiliyor, bunları ise bahsettiğimiz gibi etkili bir şekilde test edebilmek mümkün olamıyor. Bu yönüyle petek bala kıyasla daha güvenilir bir tüketim sunan süzme bal, saklama koşulları olarak bakıldığında da petek bala nazaran çok daha zahmetsiz bir kullanım sunuyor.
Balparmak’ın siz tüketicilerine sunduğu tüm ürünleri, analiz laboratuvarında en az 100 parametre ile test ettiğini biliyor muydunuz? Siz de balı sofralarınıza kaliteli, doğal ve temiz bir içerikle dahil etmek istiyorsanız, Balparmak bal çeşitlerini hemen sipariş verebilirsiniz!
Kaynaklar: