Bal nedir?
Arıların, çiçeklerden topladıkları nektarı, vücutlarından salgıladıkları enzimlerle işleyerek oluşturdukları besleyici, dayanıklı ve yoğun kıvamlı besine bal denir.
Türkiye’de bal hangi bölgelerde üretiliyor?
Ülkemizin yedi bölgesinden de bal elde edilebiliyor. Ancak tek bir çiçeğe ait ballar (monoflora), belirli zamanlarda ve belirli bölgelerden derleniyor. Örneğin Karadeniz kıyılarında ve civarında kestane balı, Ege’de çam balı, Trakya bölgesinde ayçiçek balı, Akdeniz bölgesinde ise narenciye balı yoğun olarak üretiliyor. Karışık çiçeklerden elde edilen (poliflora) yayla balları ise İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu olmak üzere Türkiye’nin hemen her bölgesinden derleniyor.
Arılar çam balını nasıl üretir?
Çam ağaçları üzerinde yaşayan pamuklu koşnili böceğinin vücudunda sindiremediği basura denilen şekerli sıvıyı çam ağaçları üzerine bırakması ve arıların basurayı alarak vücutlarından salgıladığı enzimlerle işlemesi çam balı elde edilir.
Bal çeşitleri nelerdir?
Ballar, elde ediliş şekillerine ve elde edildikleri kaynaklara göre çeşitlere ayrılır.
Elde ediliş şekillerine göre ballar; petekli, süzme, petekli süzme, pres, sızma ve filtre edilmiş bal olarak sıralanabilir.
Elde edilme kaynaklarına göre ballar ise çiçek balı ve salgı balı olmak üzere ikiye ayrılır. Arıların çiçeklerden nektar toplayarak elde ettikleri ballara çiçek balı denir. Dünyada üretilen balların büyük bölümü çiçek balıdır. Arıların, bitkilerin üzerindeki salgılardan ürettikleri ballar ise salgı balı adıyla bilinir. Ülkemize özgü olan çam balı, en çok bilinen salgı balı türüdür. Çam balı üretiminde Türkiye, dünyada birinci sırada yer alır. Bal ihracatında da çam balı ihracatı önemli bir yere sahiptir.
Çam balı Türkiye’de nerede üretilir?
Çam balı, Türkiye'de Muğla, Marmaris, Aydın, Kuşadası, Çanakkale ve yakın çevrelerinde üretilir. Sebebi ise çam pamuklu koşnili böceğinin bu yörelerde yaşıyor oluşudur.
Çam balı ile çiçek balının farkı nedir?
Çam balı; kıvamı bozulmadan uzun süre saklanabilir. Rengi çiçek balından daha koyudur, kendine has bir kokusu, tadı ve rengi vardır. Glikoz ve fruktoz içeriği daha düşük olan çam balı ise daha az tatlıdır. Çiçek ballarından daha fazla miktarda enzim, aminoasit ve mineral içerir, polen içeriği ise daha azdır.
Krem bal nedir?
Sürülebilir özelliğe sahip krem bal, balın kontrollü olarak kristalleştirilmesi ile elde edilir.
Doğal olmayan bal nedir?
Arıların çiçek nektarı yerine şeker şurubuyla beslenerek ürettikleri bala doğal olmayan bal denir. Çiçeklerin özünü ve doğallığını taşımayan bu ürünler, bal adı altında satışa sunulamaz.
Sahte bal nedir?
Şeker şurubuna aroma ve boya katılarak üretilen ürünlere sahte bal denir. Bu ürünlerin bal ile ilgisi yoktur ve etiketlerinde bu durumun belirtilmesi gerekir.
Doğal ve gerçek bal nedir?
Arıların, çiçeklerin özlerinden elde ettiği, doğrudan doğadan gelen bala gerçek bal denir.
Gerçek bal nasıl anlaşılır?
Gerçek balı anlamanın tek yöntemi analiz etmektir. Baldaki hile; balın tadından, kokusundan, görüntüsünden ya da fiyatından anlaşılamaz. İleri teknolojiye sahip laboratuvarlarda, deneyimli uzmanlarca analiz edilen balın doğallığından emin olunabilir.
Petekli bal sağlıklı mıdır?
Petekli balın sağlıklı olduğu inancı bir yanılgıdır. Fabrikalarda üretilen temel peteklerin, arıcılardan toplanan bal mumlarının eritilerek harmanlanması ve makinelerde basılması ile petek elde edilir. Harmanlanma sırasında arıcıların kullandığı ilaçların kalıntıları peteğe karışabileceği ve petek yapımında kullanılan bal mumunun içerisine parafin, serezin, reçine ve iç yağı gibi yabancı maddeler katılabileceği için petekli bal tüketimi insan sağlığı açısından uygun değildir.
Bal neden kristalleşir? Kristalleşmiş bal zararlı mıdır?
Saf ve doğal ballar özellikle kış aylarında zaman içinde kristalleşebilir. Bu oldukça doğal bir durumdur. Kristalleşme, bir bozulma ya da balda hile belirtisi değildir. Balı kristalleşmiş haliyle tüketebileceğiniz gibi benmari usulü ısıtarak da tüketebilirsiniz. Balın kristalleşmesinin başlıca sebeplerini; bala kaynak olan çiçeklerin türü, balın içerdiği hava kabarcıkları, polen ve diğer partiküllerin miktarı, ambalajın çeşidi, balın depolandığı yerin nemi ve sıcaklığı oluşturur.
Balın ekşimesi nasıl olur?
Fermantasyon, balın içeriğindeki mayaların karbonhidratları enerji kaynağı olarak kullanıp çoğalmasıyla meydana gelir. Fermantasyon sonucu balın aroma ve lezzeti bozulur. Uygun koşullarda üretilen ballarda ise fermantasyon görülmez.
Balı kahvaltı dışında nasıl tüketebiliriz?
İçeriğindeki şekerlerin büyük kısmı vücutta parçalanmaya ihtiyaç olmadan direkt olarak kullanıldığı için sofra şekerinin doğal alternatifi olan balın sindirimi daha kolaydır ve daha sağlıklıdır.
Bal, zengin içeriği ve doğallığı ile şekere alternatif olarak kullanılabilir. Salata soslarında ve barbekü soslarında kullanılan bal, hoş bir aroma sağlar. Çay, kahve, süt ya da diğer içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Balın yapısı sıcağa uzun süre maruz kaldığında değişebileceği için balla tatlandırılan içecekleri kısa süre içerisinde tüketmeye dikkat etmek gerekir.
Bala antibiyotik ve diğer kalıntılar nasıl bulaşır?
Arı hastalıklarına ve arı zararlılarına karşı bilinçsiz kullanılan ilaçlar, arı ürünlerinde kalıntılara sebep olabilir. Baldaki kalıntılar, Balparmak’ın gelişmiş laboratuvarlarında yapılan analizler ile saptanır ve tüketiciye ulaştırılmaz.
Balın rengi, tadı ve kıvamında zaman zaman farklılıklar olabilir mi?
Balparmak’ın tüketicilerine sunduğu ballar, Türkiye’nin yedi bölgesinden toplanan balların harmanlanması ile elde edildiği için özellikle belli bölgelerden bal edilemediği senelerde tüm doğal ürünlerde olduğu gibi Balparmak ürünlerinde de farklılıklar gözlemlenebilir.
Küçük çocuklara bal verilebilir mi?
Bağırsak mikro floraları yeterince gelişmediği için 1 yaşından küçük çocuklara bal verilmesi tavsiye edilmez.
Şeker hastaları bal tüketebilir mi?
Şeker hastalarının bal tüketimi konusunda uzman doktorlara danışmaları önerilir.
Balın besleyici özellikleri nelerdir?
Balda çeşitli aminoasit ve enzimler bulunur. Niasin, riboflavin ve pantothenik asit gibi vitaminlerle kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum ve çinko gibi mineraller de balın içeriğinde yer alır. Temel karbonhitratların kaynağı olan bal, bir yemek kaşığıyla 64 kcal enerji sağlar. Aynı zamanda sindirime yardımcı olan bal, besinlerin daha iyi emilmelerine katkı sunar.
Bal alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Bal alırken güvenirliği kanıtlanmış, bal konusunda uzman, deneyimli kadroya sahip, hijyenik koşullarda dolum yapan markalar tercih edilmelidir. Satın alınacak üründe parti numarası, dolum tarihi, tavsiye edilen tüketim tarihi, işletme kayıt numarası ile firma adı, adresi ve telefonu gibi hem ürün hem de firma kimliğini net bir şekilde gösteren ifadeler bulunmalı, ürün kapağında garanti bandı yer almalıdır.
Bir tatlı kaşığı bal kaç kaloridir?
Bir tatlı kaşığı balın (8.5 gram) kalorisi yaklaşık 24 kcal’dir.
Satış noktaları arasındaki fiyat farklılığın sebebi nedir?
Satış noktalarına ürünlerin tavsiye edilen satış fiyatları açıklanır ve Rekabet Kurulu tarafından alınan karar gereğince fiyatlandırma politikalarına müdahalede bulunulmaz. Satış noktaları; raf fiyatlarını belirlerken alış fiyatının yanı sıra stok durumunu, satış hızını, kâr beklentisini, maliyet ve finansman yapısını dikkate alarak bir fiyatlandırma politikası oluşturur.
Etiket üzerindeki “Enerji ve Besin Değerleri” kısmında yer alan “Karbonhidratlar/Şekerler” ifadesi ne anlama gelir?
Balın ana besin öğeleri, karbonhidratların yanı sıra fruktoz ve glikoz şekerleridir. Vücutta parçalanmaya ihtiyaç duymadan kullanılan bu şekerler, balın doğal yapısını oluşturur.
Arı ürünleri alerji yapar mı?
Arı ürünleri; bilinen alerjisi olanlarda, yüksek alerji riski taşıyanlarda ve astım hastalarında alerjiye sebep olabileceği için bu kişilerin arı ürünlerini tüketmesi önerilmez.
Balparmak Apitera ürünlerini hamileler ya da emziren anneler kullanabilir mi?
Hamilelerin ve emziren annelerin Apitera ürünlerini kullanmadan önce doktorlarına danışması tavsiye edilir.
Balparmak Apitera ürünlerini şeker hastaları kullanabilir mi?
Arı sütü, polen ve propolisin yanı sıra bal içeren Balparmak Apitera ürünlerini, şeker hastaları, doktorlarına danışarak kullanmalıdır.
Balparmak Apitera ürünlerini kanser hastaları kullanabilir mi?
Kanser hastalığının farklı türleri olduğundan Apitera ürünlerinin doktora danışılarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Balparmak Apitera ürünleri metal kaşıkla tüketilir mi?
Balparmak Apitera ürünleri, metal kaşıkla ya da tahta kaşıkla tüketilebilir.
Balparmak Apitera ürünleri nasıl kullanılmalı?
Balparmak Apitera ürünlerinin, besin öğelerinden en iyi şekilde faydalanabilmek için kahvaltıdan yarım saat önce ve aç karnına tüketilmesi önerilir. Ürünlerin etkisinin görülebilmesi için de 4-6 hafta tüketilmesi tavsiye edilir.
Balparmak Apitera ürünleri, yiyecek ve içeceklerle karıştırılarak tüketilebilir mi?
Tavsiye edilen günlük kullanım miktarındaki bir Apitera ürünü, sıcak olmamak şartıyla suyla ya da sütle karıştırılarak tüketilebilir.
Balparmak Apitera ürünleri nasıl muhafaza edilir?
Balparmak Apitera ürünleri, özel soğutucu dolaplarda tüketiciye sunulur. Ürünlerin içerdiği besin öğelerinden maksimum fayda sağlanması için ısı ve ışığa maruz bırakılmaması, buzdolabında saklanması ve ambalajı açıldıktan sonra 6 ay içinde tüketilmesi gerekir. Apitera ürünlerinin raf ömrü, buzdolabında 24 aydır.
Balparmak Apitera ürünleri kilo alımına neden olur mu?
Besleyici içeriği yüksek olan Apitera Serisi ürünlerinin belirtilen günlük kullanım miktarında tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.