Hem hafif hem de besleyici hurmalı top tarifi ile ramazan sofralarınıza yepyeni ve aynı zamanda bilindik bir tat katmaya ne dersiniz?
Ramazan ayında her ne kadar uzun saatler boyunca yemekten uzak durulsa da, mutfaklar hiç olmadığı kadar canlı bir şenlik alanına dönüşüyor. Geleneksel yemek tariflerinin bir bir kendini hatırlatmasıyla birlikte, ramazanın olmazsa olmazı zengin tatlar da sofralardaki yerini alıyor. Burada söz konusu olan tat ise elbette, kendine has lezzeti ve bulunmaz değere sahip besin içeriği ile hurma…
İştahların açıldığı ama bir o kadar da beslenmeye dikkat edilmesi gereken bu dönemde, hurma en ideal besinler arasında başı çekiyor. Üstelik yüksek faydalı bir tüketim sağlamasının yanı sıra tatlı ihtiyacını da karşılıyor. Peki, bir tatlı tutkunu olarak bundan çok daha fazlasına var mısınız? O zaman kâğıt kalemler hazırlansın; isteğinize göre birbirinden yararlı ve tok tutucu besinlerle hazırlayabileceğiniz fit hurmalı top tarifi sizin için geliyor!
Porsiyon: 5 Kişilik / 10 Adet
Hazırlama Süresi: 30 Dakika
Bekleme Süresi: 2 Saat
Materyaller:
Derin Kâse
Blender
Karıştırma Kabı
Tepsi
Malzemeler:
Balparmak Süzme Çiçek Balı (1 yemek kaşığı)
Hurma (10 adet)
Glutensiz Yulaf Ezmesi (3 yemek kaşığı)
Ham Kakao (5 yemek kaşığı)
Şekersiz Fıstık Ezmesi (2 yemek kaşığı)
Ceviz [100 gram (isteğe göre)]
Hafif malzemeleri sayesinde ister ramazan ayında beslenme kontrolü amaçlı, isterseniz de diyette hurmalı topları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Şeker ilave etmeden bal ile hazırlayacağınız bu tarifi, yulaf ve ceviz kullanmak yerine “hurmalı bisküvili top” veya “hurmalı muzlu top” şeklinde de deneyerek farklılaştırabilirsiniz. Ama şimdilik, kolları sıvayıp hurmalı yulaflı top yapımına başlama zamanı!
2.1. Harç Hazırlama Aşaması
Hurmaları derince bir kâseye alın. Üzerine sıcak su ilave ederek iyice yumuşamalarını sağlayın.
Hurmalar pişmiş bir görünüme ulaşınca sudan çıkararak kabuklarını ve çekirdeklerini temizleyin.
Temizlenmiş hurmaları karıştırma kabına aktararak blender ile pürüzsüz bir kıvama getirin.
Hurma püresine üç yemek kaşığı ham kakao, şekersiz fıstık ezmesi, yulaf ezmesi ve Balparmak Süzme Çiçek Balı ekleyin.
Diyet hurmalı top yapmayı amaçlamıyorsanız, lezzeti artırmak için 1 tatlı kaşığı kadar Hindistan cevizi yağı da ekleyebilirsiniz.
Son olarak orta büyüklükte dövülmüş cevizleri de karışıma ekleyerek, hurmalı cevizli top harcını tamamlayın.
2.2. Yoğurma ve Şekil Verme Aşaması
Elde ettiğiniz karışımı, içerisindeki tüm malzemeler homojen hale gelinceye dek yoğurun.
Hamur formuna gelen harç fazla yumuşak ise yulaf ezmesi, fazla katı ise de tekrar az miktarda bal ilave edebilirsiniz.
Kulak memesi kıvamına göre biraz daha sert olan harçtan bir miktar alarak ceviz büyüklüğünde yuvarlayın.
Sığ bir tabağa iki yemek kaşığı ham kakao dökün. Oluşturduğunuz topu üzerinde gezdirin ve tepsiye koyun. Hurmalı topların dışı için dilerseniz toz Antep fıstığı veya Hindistan cevizi de kullanabilirsiniz.
Harç bitene dek yuvarlama ve kaplama işlemlerini tekrarlayın.
Tepsiye yerleştirdiğiniz hurmalı topları buzdolabında 2 saat kadar bekletin. Sonrasında afiyetle tüketime hazır!
Editör Önerisi: Hurmalı toplarınıza aromatik bir tat vermek ve besin değerini artırmak adına tatlı harcına Balparmak Apitera serisinde yer alan Up, Zen ya da Mind ürünlerinden birini de ilave edebilirsiniz.
Afiyetle!