Ramazan ayı boyunca tatlı krizlerinin olağanüstü bir şiddetle bastırıyor olması çok doğal… Bu çağrıya yine tüm doğallığıyla yanıt verecek olan ise ballı ayva kompostosu!
Lezzetini taze meyvelerden alan komposto, bu meyvelerin barındırdığı lifler ve faydalı bileşikler ile tatlı olduğu kadar da faydalı bir içecek… Özellikle de ramazan ayında komposto tüketimi, saatler süren orucun üstüne sindirim sisteminin işleyişini desteklemek adına uzmanlar tarafından sıklıkla öneriliyor. Fakat bir şartla: Rafine şekerden mümkün olduğunca uzak durarak... Ballı ayva kompostosu, işte tam da bu şartı karşılıyor!
Ballı ayva kompostosu için geleneksel ayva kompostosu tarifinden rafine şeker çıkarılıyor ve bunun yerini bal alıyor! Sonucunda ise ortaya nefis ve güvenilir bir lezzet çıkıyor. Siz de hem sevdiklerinize hem de kendinize lezzet dolu bir iyilik yapmak için, ballı ayva kompostosu tarifini hemen denemelisiniz!
4-5 Kişilik
45 Dakika
2-3 Saat
Bıçak
Tencere
Sunum Kasesi
Ayva (2 adet)
Su (1 litre)
Karanfil (4-5 adet)
Balparmak Süzme Çiçek Yayla ve Ova Balı (3 yemek kaşığı)
İlk olarak ayvaların kabuklarını soyun ve küçük küpler halinde doğrayın.
Ardından suyun tamamını tencereye dökün ve içerisine karanfiller ile ayva küplerini ekleyin.
Tencereyi kısık ateşte yanan ocağın üzerine alın ve ayvalar yumuşayana kadar kaynatmaya devam edin.
Ayvalar yumuşadıktan sonra tencereyi ocaktan alın ve karışımın biraz ılımasını bekleyin.
Soğuması için yeterince beklenen kompostoya 3 yemek kaşığı Balparmak Süzme Çiçek Yayla ve Ova Balı’nı ilave ederek karıştırın.
Ballı ayva kompostosu oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin. Ardından tamamen soğuması için buzdolabına alın.
2-3 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra kompostoyu kaselere bölüştürerek servise hazır hale getirin.
Ayva, kabuğundan ayrılıp doğrandığında çok çabuk kararabilecek yapıda bir meyvedir. Bu sebeple, eğer ayvaları doğradıktan sonra hemen pişirmeyecekseniz limonlu suyun içerisinde bekletmelisiniz. Bunun için soğuk suya birkaç damla limon suyu sıkmanız yeterli!
Ayva halihazırda sert bir meyve olmakla birlikte, bu sertlik düzeyi meyvenin olgunluk durumuna ve cinsine göre de değişebiliyor. Pişirme süresini bunu göz önünde bulundurarak artırabilir ya da azaltabilirsiniz.
Afiyet olsun…