Sizlere daha iyi bir deneyim sunmak için izninizi alabilir miyiz ?
Sitemizde keyifli bir alışveriş yapmanız ve ilginizi çekecek ürünleri size özel olarak sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Merak etmeyin, bu çerezlerin bir kısmı zorunlu olsa da diğerleri size daha kişisel ve özel bir deneyim yaşatmak için var.
Keskin ve ferahlatıcı kokusuyla duyularınız için şölen yaratacak bir uçucu yağ: Evet, nane yağından bahsediyoruz!
Nane bitkisi, ister taze ister kurutulmuş formuyla olsun, bulunduğu her yerde benzersiz kokusuyla öne çıkıyor. Bu özel bitkiyi, bilhassa da yemek tariflerinde damağınızda fark yaratan bir lezzet olarak deneyimlemiş olabilirsiniz. Fakat elbette nanenin tek özelliği, kokusu ve lezzetinin bir bütün haline gelerek yarattığı lezzet karnavalı ile sınırlı değil.
İçeriği bakımından da son derece özel bir bitki olan nane, sahip olduğu zengin bileşenler sayesinde farklı amaçlarla da kullanılıyor. Bunun için ise en yaygın olarak, bitkinin yağ haline getirildiği formu tercih ediliyor. Öyleyse gelin, nane yağı nedir ve nasıl kullanılır, birlikte bakalım!
Nane yağı, nane bitkisinin yapraklarından buharla damıtma yolu ile elde edilen bir uçucu (esansiyel) yağ çeşidini oluşturuyor. Bitkinin doğal halindeki özelliklerini koruması sebebiyle nane yağı ferahlatıcı bir koku taşıyor. Bu yönüyle de pek çok alanda kullanılan işlevsel bir madde olarak öne çıkıyor.
Nane yağı, bahsettiğimiz özellikleri sebebiyle en çok aromaterapi alanında kullanılıyor. Öyle ki bu yağ, en çok kullanılan aromatik yağ çeşitleri arasında da başı çekiyor. Aromaterapinin yanı sıra meditasyon, spa ve masaj gibi uygulamalarda da nane yağından faydalanılıyor. Saç, cilt ve ağız bakımı rutinleri ise nane yağının sıklıkla kullanıldığı diğer alanları oluşturuyor.
Özellikle içerdiği bileşenler sebebiye bu yağ çeşidi; banyo ve temizlik ürünleri, gargara ve diş macunu gibi ağız bakımı ürünleri ile parfüm ve kozmetik ürünlerinde de sıklıkla tercih edilen bir doğal içerik oluyor. Hem hoş kokusu hem de ana bileşenleri sebebiyle geniş bir kullanım alanına sahip olan nane yağı, farmakoloji alanında da en çok kullanılan yağlar arasında yer alıyor. Bu bitkisel yağ çeşidi, gıda sektöründe ise kendisine doğal aroma verici olarak yer buluyor.
Nane yağı, tüm esansiyel yağ çeşitlerinde olduğu gibi ortama hoş bir koku yaymak için kullanılabiliyor. Bunun için ise yağı, çoğunlukla buhurdanlık ve elektrikli difüzör gibi hava yayıcı aletlere birkaç damla olacak şekilde eklemek gerekiyor. Nane yağının serin ve ferahlatıcı kokusu sayesinde bu uygulama, iyi hissetmeye yardımcı olan kişisel bir rutin haline gelebiliyor. Nane yağı ile hazırlanan buhar banyosu, burundaki tıkanıklık hissini hafifletmek için de kullanılabiliyor. Fakat yağı mentol içerdiği için çok fazla solumamaya –özellikle de küçük çocukların bulunduğu ortamlarda kullanmamaya– dikkat etmek gerekiyor.
Nane yağının içerdiği bileşenler, onu vücuttaki ağrı hissini azaltmaya yardımcı olacak doğal bir içerik haline getiriyor. Bu şekilde nane yağı, cilde topikal olarak da –sabit (taşıyıcı) bir yağ ile seyreltildiği takdirde– uygulanabiliyor. Ayrıca rahatlatıcı bir etki sağlamak amacıyla eklem ve baş bölgesine masaj yapmak için de kullanılabiliyor. Yağın içeriğindeki mentolden olumsuz etkilenmemek için bu uygulamalarda birkaç damla ürün kullanmak yeterli oluyor. Cilt ve saç bakımında ise nane yağı, nemlendirici, losyon, şampuan ve krem gibi ürünlerin içine birkaç damla ilave edilerek kullanılabiliyor.
Nane yağının mentol içerdiğinden bahsetmiştik. Bu madde sayesinde nane yağı, duyusal olarak belirgin bir ferahlık hissi yarattığı için mide bulantısını hafifletmeye katkıda bulunabiliyor. Ayrıca içerdiği vitaminler, mineraller ve diğer doğal yağ asitleri sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu doğal desteği sağlamaya da yardımcı oluyor. Yine de nane yağının diğer öne çıkan etkilerinden güvenle bahsedebilmek için farklı araştırmaların yapılmasına ihtiyaç duyuluyor.
Nane yağının ana bileşenlerini mentol ve menthone oluşturuyor. Bunun yanı sıra menthly asetat, isovalerate, limonene, pinene, beta-pinene ve sineol isimli maddeler de nane yağında az miktarda bulunuyor. Nane yağı, bitkinin doğal halindeyken ihtiva ettiği A ve C vitaminleri ile magnezyum ve potasyum gibi mineralleri de korumaya devam ediyor. Üstelik omega-3 de nane yağındaki bir diğer önemli maddeyi oluşturuyor.
Editörün Önerisi: Nane yağının yanı sıra kekik yağı, ada çayı yağı, limon yağı, ıtır yağı, çörek otu yağı ve propolis ekstraktı içeren Apitera Plus Propolisli Sprey’i daha önce keşfetmiş miydiniz? Gücünü doğadan alan Apitera Plus Propolisli Sprey’i yüzde 100 doğal bir takviye edici gıda olarak kullanabilir; günlük koruma ve lokal temizliğinizi en etkili şekilde tamamlayabilirsiniz!
Sorumluluk Reddi Beyanı: Bu sayfada yer alan bilgiler, çeşitli bilimsel kaynaklardan derlenmiş olup hiçbir şekilde sağlık tavsiyesi yerine geçmemelidir. Nane yağını herhangi bir amaçla kullanmaya başlamadan önce, bu yağın sizin için uygun olup olmadığını ve hedeflediğiniz etkiyi sağlayıp sağlayamayacağını mutlaka hekiminizden öğrenmelisiniz.
Kaynaklar: