Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Arama Yap
Sepetim
25.09.2022

LAVANTA YAĞI NEDİR, NASIL KULLANILIR?

LAVANTA YAĞI NEDİR, NASIL KULLANILIR?

Aromatik yağlar içinde eşsiz kokusuyla öne çıkan lavanta yağının hangi özelliklere sahip olduğunu biliyor musunuz?

Mor çiçekleri ve duyularla temas ettiği ilk anda mest eden kokusuyla lavanta, en çok sevilen rayihalı bitkiler arasında bulunuyor. Aromatik özelliği ise bu bitkinin farklı alanlarda kullanılmasına imkan tanıyor. Geçmiş yıllardan bu yana taze, kurutulmuş ve yağı çıkarılmış haliyle özellikle bakım ve rahatlama amacıyla kullanılan lavanta; günümüzde de en çok yağ formuyla popüler bir kullanıma sahip. Peki, lavanta yağı nasıl kullanılır? Ne işe yarar? Gelin, birlikte bakalım!

1. LAVANTA YAĞI NEDİR?

LAVANTA YAĞI NEDİR?

Lavanta yağı, lavanta çiçeklerinden buharla damıtma yoluyla elde edilen uçucu bir yağ çeşidini oluşturuyor. Lavantanın içerdiği öz ile birlikte aktif bileşenler ve yoğun koku, damıtma yöntemi sayesinde yağ formunda da yüksek oranda korunmaya devam ediyor. Bu nedenle lavanta yağının kullanım alanı son derece geniş oluyor.

2. LAVANTA YAĞI KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

LAVANTA YAĞI KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Lavanta yağı, farklı alanlarda kullanılabilmeye imkan veren zengin içeriği ile son derece işlevsel bir yağ çeşidi olma özelliği taşıyor. Bunun en büyük sebebini ise lavanta yağının, bitkinin doğal halindeki özünü ve aktif bileşenlerini içeren zengin yapısı oluşturuyor. Bu sayede lavanta yağı;

  • Kişisel bakım,

  • Aromaterapi, masaj ve meditasyon uygulamaları,

  • Kozmetik sektörü,

  • İlaç sanayi,

  • Kimya sektörü,

  • Temizlik ürünleri,

  • Parfümeri gibi pek çok alanda kullanılabiliyor.

3. LAVANTA YAĞI NASIL KULLANILIR?

LAVANTA YAĞI NASIL KULLANILIR?

  • Lavanta yağı en çok buhurdanlık veya elektrikli difüzöre eklenerek kullanılıyor. Yayılan lavanta kokusu, sakinleştirici ve huzurlu bir atmosfer yaratmaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda nefesi rahatlatmaya da katkıda bulunuyor. 

  • Bunun yanı sıra lavanta yağı cilt üzerinde de kullanılabiliyor. Fakat uçucu bir yağ olması sebebiyle bu ürünün cilde doğrudan temas ettirilmemesi gerekiyor. Lavanta yağını cilde kullanmak için öncesinde Hindistan cevizi yağı, badem yağı veya avokado yağı gibi sabit (taşıyıcı) bir yağ ile seyreltmek gerekiyor. Bu şekilde lavanta yağı spa ve masaj gibi uygulamalarda da kullanılabiliyor.

  • Lavanta yağının en yaygın kullanım şekli de uyku rutinlerine dahil edilmesi ile oluyor. Yastığa veya uyku alanının yakınına bir miktar lavanta yağı damlatıldığında uykuya geçmek ve derin uyumak daha kolay bir hale gelebiliyor. 

  • Saç bakımında kullanmak için ise lavanta yağını, şampuan ve saç kremlerinin içerisine birkaç damla ilave etmek yeterli oluyor. Bunun yanı sıra lavanta yağını saça doğrudan maske olarak uygulama yöntemi de bulunuyor. Saça birkaç damla sürülen lavanta yağını, saçtaki nemi yok etmemesi için 10-15 dakika bekledikten sonra durulamak gerekiyor. 

  • Tırnak bakımında ise bu yağ, limon yağı gibi uçucu yağlar ve yine sabit bir yağ çeşidi ile karıştırılarak doğrudan uygulanabiliyor.

4. LAVANTA YAĞI NE İŞE YARAR?

LAVANTA YAĞI NE İŞE YARAR?

Lavanta yağı, çok yönlü özelliğe sahip olan uçucu yağlardan birini oluşturuyor. Bu yağ, sahip olduğu bileşenler sebebiyle en önemli etkisini rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliği ile gösteriyor. Yapılan bilimsel çalıştırmalara göre lavanta yağı, kaygı ve endişe duygularını hafifleterek kişinin daha rahat hissetmesine yardımcı oluyor. Bu uçucu yağ çeşidi, uyku sorunlarını azaltmaya katkıda bulunma ve uykuya geçişi kolaylaştırma konusunda da ideal içeriklerden biri olarak görülüyor.

Lavanta yağı, cildi nemlendirmeye ve verdiği yatıştırma hissi sayesinde ciltteki kaşıntı hissini gidermeye de yardımcı oluyor. İçeriğindeki değerli bileşenler sayesinde bu yağ, ciltteki kızarıklık ve kuruluk hissini baskılamaya katkıda bulunuyor. Ayrıca bu yağ, bir şişe suyun içine birkaç damla eklendiğinde böcek savar olarak da kullanılabiliyor.


5. LAVANTA YAĞI HANGİ MADDELERİ İÇERİR?

LAVANTA YAĞI HANGİ MADDELERİ İÇERİR?

Lavanta bitkisi 100’den fazla bileşen içeriyor. Bu bileşenler arasında antioksidanlar ve fitokimyasallar da bulunuyor. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra demir ve kalsiyum minerallerini de içeren lavanta, doğal bir antioksidan kaynağı olarak biliniyor. Lavanta yağı da bitkinin sahip olduğu bileşenleri maksimum seviyede koruyor. Bunun dışında lavanta yağı glikozitler, alkaoidler, beta-karyofillen, tanen, geraniol, linalil asetat, linalol, sineol, okaliptol ve bornoel gibi maddeler de içeriyor.

Editörün Notu: Lavantanın yenilebilir bir çiçek olduğunu biliyor muydunuz? Siz de lavantanın kendine özgü kokusunu ve benzersiz lezzetini deneyimlemek isterseniz, arıların taptaze lavanta çiçeklerinin değerli özlerinden ürettiği Balparmak Doğal Lavanta Balı’nı deneyebilirsiniz!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Bu sayfada yer alan bilgiler, çeşitli bilimsel kaynaklardan derlenmiş olup hiçbir şekilde sağlık tavsiyesi yerine geçmemelidir. Lavanta yağını herhangi bir amaçla kullanmaya başlamadan önce, bu yağın sizin için uygun olup olmadığını ve hedeflediğiniz etkiyi sağlayıp sağlayamayacağını mutlaka hekiminizden öğrenmelisiniz.

Kaynaklar:

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.