Lavanta balı, arıların ağırlıklı olarak lavanta çiçeklerinin nektarlarını toplayarak elde ettiği bir monoflora bal (tek çiçek balı) çeşididir. Kehribara yakın altın sarısı bir renge sahip olan lavanta balı, damakta çiçek kokusunun yoğun olarak hissedildiği dengeli bir tat bırakır. Orta tatlılık seviyesi ile tarifler için uyumlu ve hoş bir lezzete sahiptir.
Bal arıları, lavanta balını bitkinin yeni çiçek açtığı mayıs ve haziran aylarında üretir. Bal hasadı da çiçeklerin en taze olduğu bu dönem içerisinde tamamlanır.
Arıların ağırlıklı olarak lavanta çiçeklerinin nektarlarından ürettiği doğal ballar, üretim sezonu sona erdiğinde sağılarak tesislere ulaştırılır.
Lavanta balının yoğun aromasını güçlü bir şekilde duyumsamak için ürünü tek başına tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra ürünü, yiyecek ve içeceklerinizi tatlandırmak veya hamur işlerinin lezzetini artırmak amacıyla da kullanabilirsiniz.
Diğer bal çeşitlerinde olduğu gibi lavanta balı da karbonhidrat, protein, vitamin, mineral, fenolik madde ve enzim gibi besleyici bileşenler içerir. Böylece damakta bıraktığı kendine özgü lezzetinin yanı sıra, vücudun günlük besin ihtiyacını karşılamaya da yardımcı olur. Lavanta balı, 100 gramda yaklaşık 304 kalori içerir.
Lavanta balı, 100 gramda yaklaşık 304 kalori içerir.