Faydaları keşfedildikçe her geçen gün daha fazla popülerleşen kudret narı, vitamin ve mineral zengini içeriğiyle “mucize bitki” tanımının hakkını veriyor!
İnsanoğlu, bilim ilerledikçe doğanın kendisine sunduğu armağanların ne denli paha biçilemez olduğunu daha fazla anlamaya başladı. Ve yine bilim sayesinde, en uzak coğrafyalar dahi bir adımlık mesafede yer alıyormuşçasına yakınlaştı. Öyle ki artık dünyanın öteki ucunda yetişen besinleri dahi yerel bir markette reyon gezerken görmek mümkün. Bu örnekler arasında, son zamanlarda en çok konuşulanlardan biri de kudret narı… Peki, kudret narının faydaları hakkında siz neler biliyorsunuz?
Asya’da yüzyıllardır tüketilen bir sebze olan kudret narı, bilimsel araştırmalar sonucu keşfedilen benzersiz özellikleriyle, günümüzde çeşitli kaynaklarda mucize bitki olarak nitelendiriliyor. Hala keşfedilmekte olan sayısız faydaya sahip bu değerli sebze, farklı branşları temsil eden pek çok uzman tarafından öneriliyor. Kendine özgü tadı ve görünümünden dolayı, “Kudret narı ne işe yarar?” sorusundan sonra en çok merak edilen bir diğer soru da nasıl tüketileceği oluyor. Ancak bu meyveyi daha önce duymayanlar ve görmeyenler için aydınlatılması gereken daha temel detaylardan da bahsetmek gerek, değil mi? O halde şaşırmaya şimdiden hazır olun! Merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları, bu sayfanın devamında sizi bekliyor…
Kudret narı, kabakgiller familyasına ait, yeşil veya sarı renkte görülebilen bir sebze türünü oluşturuyor. Dikenli bir dış yüzeye sahip olan bitkinin, iç kısmında nar tanelerine benzeyen kırmızı çekirdekler bulunuyor. Salatalık gibi uzun ve ince bir şekle sahip olan kudret narı, olgunlaştığında sekiz ila 15 santimetrelik bir büyüklüğe ulaşıyor. Çekirdekleri ise nara kıyasla daha seyrek bir yapıya sahip olup, nohut ile fasulye arası bir büyüklükte olabiliyor.
Kudret narının anavatanı Doğu Hindistan olarak biliniyor. Bununla birlikte sebze, tropikal kuşakta yer alan diğer bölgelerde ve Akdeniz iklimine sahip olan ülkelerde de yetişebiliyor. Kudret narı yetiştiriciliğine elverişli coğrafyaları genel hatlarıyla şu şekilde listelemek mümkün:
Editörün Notu: Kudret narı tarımı, Türkiye’de yaygın olarak Bursa ve Yalova’da yapılıyor.
“Karela” olarak da bilinen kudret narı, zengin bir antioksidan kaynağı olmasının yanı sıra bol miktarda vitamin ve mineral içeriyor. Hakkında daha ayrıntılı bir fikir sahibi olabilmek adına, kudret narının besin değerine ve içeriğine yakından göz atmaya ne dersiniz?
Kaynak: ABD Tarım Bakanlığı - Tarımsal Araştırma Servisi
Kudret narı, düşük kalorisi ve oldukça yüksek olan besin değeri ile vücut için sayısız faydaya sahip! Vitamin ve mineral zengini olan bu meyve, düzenli tüketildiğinde vücuttaki tüm sistemleri destekleyerek normal işleyişlerinin korunmasına yardımcı oluyor. Dahili sistemlerin yanı sıra cilt, saç ve tırnaklara da fayda sağlayan kudret narı, içeriği ve etkileri bakımından vücutta doğal bir multivitamin ve multimineral etkisi sağlıyor. Yapılan çeşitli araştırmalar, kudret narında insüline benzer bir bileşen olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle bitki, diyabet için gerek ilaç ham maddesi gerekse de alternatif çözüm olarak kullanılabiliyor. Ayrıca asitliği düzenleyici ve yatıştırıcı özelliğinden dolayı, halk arasında “mide ve kudret narı” da sıkça birlikte anılıyor. Sebze; sindirimin yanı sıra dolaşım, solunum, boşaltım, iskelet ve bağışıklık sistemlerine de çok yönlü etki ederek, birden fazla besinin sağlayacağı tesiri tek başına karşılayabiliyor.
Kudret narının acı tadından dolayı, genellikle tek başına tüketimi tercih edilmiyor. Bu nedenle sebze, yaygın olarak çiğ karışımlar veya farklı pişirme yöntemleriyle hazırlanarak tüketiliyor. Tüketim şekli özelinde, “Kudret narı nasıl yapılır?” sorusunun en bilinen yanıtlarını ise şunlar oluşturuyor:
Kudret narı doğrudan sebze olarak tüketilmek istendiğinde, tadı önce çeşitli yöntemlerle dengelenerek diğer besinlerle birlikte kızartma, buğulama, haşlama gibi yöntemlerle hazırlanabiliyor. Ancak Türk damak tadına uyumlu ve kolay bir tüketim için daha çok, ballı veya zeytinyağlı karışım olarak tercih ediliyor. Ballı / zeytinyağlı kudret narı, ağzı kapalı bir cam kavanozda en az 21 gün bekletildikten sonra yumuşak kıvamlı bir hal alıyor. Bekleme esnasında kudret narının faydalı bileşenleri de bal (veya zeytinyağı) ile etkileşime girerek tesirini artırıyor. Bal ile yapılan karışım diyabet hastalarına önerilmemekle birlikte, kudret narı tarifleri arasında en kolay ve rahat tüketim imkanını sağlıyor.
Editörün Notu: Hem yüksek faydalı hem de yoğun lezzetli bir karışım elde etmek adına, siz de doğallık garantili Balparmak bal çeşitlerini tercih edebilirsiniz!
Kudret narının tüketimine başlanmadan önce alerji testi yaptırılması ve ilaçlarla (özellikle de kemoterapi ilaçları veya şeker düşürücüler) birlikte kullanılmaması gerekiyor. Bitkinin kanıtlanmış etkilerinden dolayı, hamileler tarafından tüketimi de bazı risklere yol açabiliyor. Bunun için pek çok olasılığa karşılık, kudret narını tüketmeden önce bir hekime danışılması büyük önem taşıyor. Kudret narının olası yan etkilerinin ortaya çıkmaması adına, bu sebze ile yapılacak karışımların günde 2 ila 3 tatlı kaşığından fazla tüketilmemesi öneriliyor. Sabah aç karnına ve yemek öncesi birer kaşık tüketilebilen zeytinyağlı / ballı kudret narının, sadece 12 yaşından büyük bireyler tarafından tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Doğanın cömert yardım elini daima üzerinizde hissetmeniz dileğiyle!