Bu yıl vereceğiniz son iftar davetiyle konuklarınızın hem damaklarında hem de zihinlerinde iz bırakmaya ne dersiniz? O halde sizlere özel hazırladığımız bu şeker ilavesiz ve hafif mi hafif ballı limonlu kek tarifini mutlaka denemelisiniz!
Ramazan ayının son günleri gelip çattığında, kalabalık iftar sofralarının vesile olduğu doyumsuz sohbetler her zamankinden daha fazla değer kazanıyor. Gün boyu ruhu huzura doyurmanın ardından, vakit geldiğinde karınları da doyurmak adına şükürler eşliğinde sofralara oturuluyor. Sonrasında aileyle ve dostlarla içilen bir bardak sıcak çayın tadı da tabii bir başka oluyor. Bir de bu çaya eşlik eden leziz bir tatlı varsa, insan daha ne ister? Siz de aynı fikirdeyseniz, bu yılın son iftar menüsü için size özel nefis bir tarif önerimiz var: Ballı limonlu kek… Öyleyse hadi, şimdiden kolları sıvama zamanı!
1. BALLI LİMONLU KEK YAPIMI
- Derin Kâse (2 adet)
- Kek Kalıbı
- Çırpıcı
- Spatula
- Elek
- Yağlı Kâğıt (tercihe göre)
- Sos Tenceresi
Malzemeler (Kek İçin):
Listeyi Oku
- Yumurta (3 adet)
- Yoğurt [250 ml (1 su bardağı)]
- Hindistan Cevizi Yağı (1 kahve fincanı)
- Yulaf Unu (10 tepeleme dolu yemek kaşığı)
- Balparmak Narenciye Balı (1 su bardağından 2 parmak az)
- Vanilya (1 çay kaşığı)
- Limon Kabuğu Rendesi (1 adet limondan)
- Limon Suyu (2 yemek kaşığı)
- Kabartma Tozu (2 çay kaşığı)
- Karbonat (yarım çay kaşığı)
Malzemeler (Sosu İçin):
Listeyi Oku
- Nişasta (1 tepeleme yemek kaşığı)
- Su (1 su bardağı)
- Limon Suyu (2 yemek kaşığı)
- Balparmak Narenciye Balı (3-4 yemek kaşığı)
- Limon Kabuğu Rendesi
- File Badem
2. BALLI LİMONLU KEK NASIL YAPILIR?
Ballı limonlu kek yapımına başlamadan önce fırınınızı 175°C dereceye ayarlayarak kekinizin daha iyi pişmesini sağlayabilirsiniz.
2.1. Kekin Hazırlanması
Listeyi Oku
- Üç adet yumurtayı derin bir kâsenin içerisine alın ve köpürene kadar iyice çırpın.
- Ardından çırptığınız yumurtaların üzerine yoğurt, Hindistan cevizi yağı, bal, vanilya, limon rendesi ve limon suyunu ekleyerek bir spatula yardımıyla yavaşça karıştırmaya devam edin.
- Başka bir kâsenin içerisinde un, kabartma tozu ve karbonatı karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımı daha önce hazırladığınız sıvı karışıma elek yoluyla ilave edin.
- Kek hamurunu yine spatulayla yavaş yavaş karıştırarak homojen bir karışım elde ettiğinizden emin olun.
- Kek kalıbınızın zeminini ve kenarlarını hafifçe yağlayın ya da kalıbın içerisine yağlı kâğıt serin.
- Kek hamurunu kalıbın içerisine dökün ve önceden ısıtılmış 175°C derecelik fırında yaklaşık 45-50 dakika pişmeye bırakın. Fırın içi sıcaklığın değişmemesi için kek pişerken kapağı açmamaya özen gösterin.
- Yeterli süre geçtikten sonra bir kürdan yardımıyla keki kontrol edin. Kekin farklı yerlerine batırdığınız kürdana sıvı karışım yapışmıyorsa kekinizi fırından çıkarıp oda sıcaklığında 10-15 dakika dinlenmeye bırakın.
2.2. Sosun Hazırlanması>
Listeyi Oku
- Bir su bardagi suyu sos tenceresinin ya da küçük bir tencerenin içerisine boçaltin ve üzerine tepelere dolu bir kagik nigastay ekleyin. Kangari hig topak kalmayana kadar cirpin.
- Limon suyu ve limon rendesini de tenceredeki kangima ekleyerek pisirmeye baslayin.
- Sos kiva kazanana kadar sürekli karistirarak pisirmeye devam edin ve jole kramina gelince ocaktan alin.
- Sosun yakici sicaklign geçtikten sonra, içerisine tatlilik tercihinize gore üç ya da dort yemek kagigi Balparmak Narenciye Bali ilave edin ve kangtirin.
- Ardindan sos oda sicakligina gelene kadar dinlenmeye birakin.
2.3. Servis Aşaması
Listeyi Oku
- Yeterince soğuyan kekin üzerine hazırladığınız sosu dökün.
- Son olarak file bademlerle süsleyerek servise hazır hale getirin.