Ramazan sofraları tatlısız olmaz! Peki, hafif beslenmenin önemli olduğu bu özel ayda, şekerli tatlılardan mahrum kalmak yerine onları doğal bir tatlandırıcı olan bal ile yeniden hazırlamaya ne dersiniz?
Sabırla geçen oruç vakitleri, kalabalık iftar sofralarında son buluyor. Açlığa dayanmanın mükâfatı ise şüphesiz ki en sevdiğimiz yiyeceklerle buluşmak oluyor. Hatta tam da bu sebeple, açılan iştahlar karşısında sağlıklı seçimler yapmak biraz zorlayıcı olabiliyor. Çünkü özellikle de tatlılar, ramazan akşamlarının keyifli sohbetlerine fazlasıyla yakışıyor. Asıl önemli olan, doğru alternatiflere yönelmek.
Bu kutsal ayda hem sevdiğiniz tatlılardan mahrum kalmamanızı sağlayacak hem de pişmanlık duygusunu ortadan kaldıracak ballı ramazan tarifleri ile hafifliği ve lezzeti bir arada yakalamanız mümkün. Öyleyse gelin; sofralarınızı ballandıracak bu tarifler nelermiş, yakından bakalım!
Ramazan ayının vazgeçilmez tatlılarından biri, elbette ki güllaç tatlısı! Bu tatlının ramazanda tercih edilmesinin en önemli sebebi, mideyi yormayan son derece hafif bir tatlı oluşu. Klasik güllaç tatlısının hafifliğine hafiflik katacak yeni alternatif ise ballı güllaç tarifi! Yapımında şeker yerine bal kullanılan bu tatlı, üstünde servis edeceğiniz meyveler ve kuruyemişler ile sofraların tamamlayıcı lezzeti olmaya hazır. Güllaç yapımını oldukça pratik bir hale getiren şekersiz güllaç tatlısı, balın yarattığı harikaları sofranıza taşımanız için son derece leziz bir seçenek!
Ramazanda aileniz ve dostlarınıza sunacağınız baklavanın, bu sene sofralarınızı daha hafif bir tarifle şenlendirmesini istemez misiniz? Karşınızda şerbetli baklava yerine son derece hafif, pratik ve lezzetli bir alternatif: Ballı kuru baklava tarifi! Şeker yerine bal ile hazırlanan şerbetsiz kuru baklava, klasik baklava çeşitlerinden şeker/şerbet oranı ve raf ömrünün uzunluğu ile ayrılıyor. Sade veya fıstıklı kuru baklava çeşitleriyle son derece kolay bir şekilde hazırlanabilen bu baklava, bal sayesinde artık daha masum!
“Ramazan denildiğinde aklınıza ilk ne gelir?” diye sorduğumuzda, yüksek ihtimalle vereceğiniz cevaplardan biri de hurma olacaktır. Tek başına tüketildiği gibi pek çok tarifin içerisinde de yer alan hurma, yine ramazanın en hafif lezzetlerinden biriyle buluşuyor. Elbette yine şeker yerine bal alternatifiyle! Ballı ve hurmalı muhallebi tarifi, az malzeme gerektirmesi bakımından kolayca hazırlanabiliyor. Üstelik hurmanın sahur ve iftar fark etmeksizin her ana uygun olan lezzeti sayesinde keyifle tüketiliyor! Üstüne ilave edeceğiniz birkaç çeşit meyve ile sunumunuz çoktan hazır…
Güllaç tatlısının ramazana en çok yakışan tatlılardan biri olduğundan bahsetmiştik. Peki, klasik güllaç yapımını, damaklarınızı tatlandıracak meyveli güllaca dönüştürmeye ne dersiniz? Şeker ilave edilmeden, ramazandaki hafif beslenme gerekliliğine uygun olacak şekilde yalnızca bal ile tatlandırılan ballı frambuazlı güllaç tarifi, iftar sofralarında yediden 70’e herkesin vazgeçilmezi olmaya aday. Oldukça pratik adımlarla çabucak hazır hale gelen bu basit güllaç tarifi, frambuaz ve balın birleşimiyle konuklarınız için unutulmaz olacak, bizden söylemesi!
Şerbetler, Osmanlı zamanından bu yana Türk mutfağında en çok sevilen içecekler arasında yer alıyor. Ferahlatıcı ve susuzluğu giderici etkisi ile şerbetler, ramazan sofralarının da vazgeçilmez içeceklerinden biri olmayı başarıyor. Şekerli içecek tüketimine dikkat edilmesi gereken bu ayda şerbet tüketimi, ballı tarifler sayesinde en ideal seçimlerden biri oluyor. Şeker yerine bal kullanılan taze reyhan şerbeti tarifi, pratikliği ile oruç öncesi mutfaktaki yoğun tempoyu hafifletirken; damaklarda bıraktığı hoş aromayla da ramazan sofralarını şenlendiriyor!
İftar menülerinde yer alabilecek en hafif ve doğal içecek alternatiflerinden biri de tabii ki kompostolar! Gün boyu yaşanan susuzluğun taze meyvelerle yapılmış bir içecekle giderilmesi kuşkusuz çok yerinde bir seçim olur, değil mi? Üstelik bir de bu içecekte şeker yerine bal kullanılıyorsa! Hazırlaması fazlasıyla pratik olan şekersiz ayva kompostosu tarifi, meyvelerin ve balın besin değerlerini bir araya getirdiği için tam bir doğal destek niteliğinde! Ayva hoşafı olarak da sunabileceğiniz bu lezzet, ramazan ayında zorlanan sindirim sistemini rahatlatmak adına da ideal bir seçim…
Gönüllerin huzur ve minnet duygusuyla dolduğu ramazan ayında, ağzınızı bal ile tatlandıracak tariflere siz de mutlaka şans vermelisiniz. İftar sofralarınız bal kadar tatlı, meyveler gibi renkli olsun. İyi ramazanlar!