Geleneksel Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan badem ezmesi tarifini daha önce hiç narenciye balı ile denemiş miydiniz? Bu leziz tarif, iftar davetlerinizde veya bayram ziyaretlerinde sevdiklerinize benzersiz bir lezzet sunmak için birebir!
Bir ramazan ayını daha geride bırakmak üzereyiz. Ramazan Bayramı günbegün yaklaşırken, evlerde ise bir yandan tatil planları; diğer yandan da yılın son iftar davetleri için hummalı hazırlıklar yapılıyor. Peki, dostları buluşturan, aileleri kavuşturan bu sofraların ardından derin çay sohbetlerine eşlik edecek tatlı bir ikram olmadan olur mu? “Elbette ki olmaz!” diyorsanız, ballı badem ezmesi tarifi tam size göre! Ağırlığını saraylı olmasından alan bu tatlı, şeker içermeyen tarifiyle ise ramazan sofralarına hafiflik katıyor. Hazır bayram yaklaşmışken, bu enfes tatlıyı yılın son iftar davetinde veya bayram ikramı olarak düşünmeniz için çok neden var!
Porsiyon: 10 Adet
Hazırlama Süresi: 10 Dakika
Bekleme Süresi: 15-20 Dakika
Materyaller:
Derin Kâse
Streç Film
Bıçak
Malzemeler:
Badem Unu (1 su bardağı)
Balparmak Narenciye Balı (2-3 yemek kaşığı)
Badem ezmesi, ilk kez 14’üncü yüzyılda Osmanlı saray sofrasındaki yerini aldı ve enfes lezzetiyle bu mutfaktaki varlığını daimi kıldı. Edirneli şeker ustaları tarafından hazırlanan ilk tarifte -16’ncı yüzyılda şeker kullanımı yaygınlaşana kadar- bal kullanıldı. Saraya gelen misafirler tarafından da beğeni toplayan badem ezmesinin haklı şöhreti, 17’nci yüzyıldan itibaren nefis bir Türk tatlısı olarak farklı çeşitleriyle tüm dünyaya yayıldı.
Ballı badem ezmesi, bademin kendine özgü baskın lezzeti ve narenciye balının özel aroması ile kendi başına damak çatlatmaya yetiyor. Fakat siz, bu tarifi daha da zenginleştirmek istiyorsanız, badem ezmelerinizin tamamını ya da yarısını çikolata ile kaplayarak sunabilirsiniz. Bunun için ise dilimlediğiniz badem ezmelerini, benmari usulü erittiğiniz bitter çikolataya batırmalı ve ardından 2-3 dakika daha buzdolabında dondurmalısınız.
Badem ununu derin bir kâsenin içerisine dökün. Tercihe göre iki ya da üç yemek kaşığı Balparmak Narenciye Balı’nı unun içerisine ekleyin.
Tüm malzemelerin homojen bir şekilde karıştığı yumuşak bir hamur elde edene dek un ve bal karışımını iyice yoğurun.
Hamur yeterli kıvama geldiğinde tezgâha alın ve elinizle silindir şekli verin. Ardından streç filme sararak buzlukta 15-20 dakika kadar dinlendirin.
Bekleme süresinin sonunda hamuru buzluktan çıkarın ve dilimleyerek servis edin.
Hazırladığınız badem ezmelerini sunuma kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Editör Önerisi: Özel misafirleriniz için hazırlayacağınız ballı badem ezmeleri için hamuru merdane yardımıyla 2 santimetre kalınlığında açıp farklı şekillerdeki kalıplarla keserek göz alıcı sunumlar hazırlayabilirsiniz.
Afiyetle…