Bal ve diğer besleyici malzemelerle evde kolayca deneyebileceğiniz şekersiz granola tarifiyle, siz de kahvaltılarınızı çok daha pratik ve lezzetli hale getirebilirsiniz!
Güne başlangıç… Aslında uykudan uyanıp göz kapaklarını aralamak kadar kolay, değil mi? Ama tabii ki bu, yeni bir gün için hazır olmak anlamına gelmiyor. Sabah saatlerinde uygulanan rutinler, günün geri kalanının nasıl geçeceğini büyük oranda belirliyor. Güne enerjik bir başlangıç için bu rutin işlerin en önemlisini de şüphesiz, kahvaltı hazırlığı oluşturuyor.
Peki, siz sabah telaşı ile kahvaltınızı edemiyor veya bu önemli öğüne yeterli özeni gösteremiyor musunuz? Evde granola yapımı ile artık hafta içi kahvaltılarınız için önceden hazırlık yapabilir; yoğun iş temposuna başlamadan önce zamandan tasarruf ederken, güvenilir beslenmenin de rahatlığını yaşayabilirsiniz. Üstelik bu hafif tarifte rafine şeker yerine bal kullanarak, günün ilk öğününü hem lezzetli hem de çok daha faydalı bir rutine dönüştürebilirsiniz.
Granola adlandırması, yulaf ezmesinin çeşitli gıdalarla fırınlanmış hali için kullanılıyor. Gevrek yapısından dolayı karamelize bir görünüme sahip olan karışım, güvenli koşullarda saklandığı müddetçe tazeliğini uzun süre koruyabiliyor. Yulaf ezmesinin beraberinde genellikle değerli tohumlar ve kuru meyvelerle yapılan granola, bu sayede gluten ve sağlıksız besinler içermiyor. Bu nedenle de hedefe yönelik beslenme programlarında ve çeşitli besinlere hassasiyeti olanlar tarafından kahvaltılarda sıkça tercih ediliyor.
Porsiyon: 4 Kişilik / 4 Öğün
Hazırlama Süresi: 30 Dakika
Bekleme Süresi: 15 Dakika
Materyaller:
Fırın Tepsisi
Yağlı Kâğıt
Karıştırma Kapları
Cam Kavanoz
Malzemeler:
Balparmak Süzme Çiçek Balı (3 yemek kaşığı)
Glütensiz Yulaf Ezmesi (4 su bardağı)
Keten Tohumu (1/4 su bardağı)
Chia Tohumu (3 tatlı kaşığı)
Kuru Üzüm (1 su bardağı)
Kuru Dut (1 su bardağı)
Çiğ Badem (1 su bardağı)
Çiğ Fındık (1/2 su bardağı)
Ceviz (1/2 su bardağı)
Hindistan Cevizi Yağı (2 yemek kaşığı)
Tarçın (1 çay kaşığı)
Ballı granola yapımı için malzemelerinizi hazırladıktan sonra, ilk iş olarak fırınınızı 150 dereceye ayarlamalısınız. Fırınınız bir yandan ısınırken, malzemelerinizi tarife uygun olarak hazırlama ve karıştırma aşamalarına geçebilirsiniz. O halde hazırsanız, başlıyoruz!
3.1. Fırınlanacak Malzemelerin Hazırlanması ve Fırınlama
Çiğ badem, çiğ fındık ve cevizleri iri kıyım olmak üzere parçalara ayırın.
Üzerine yulaf ezmesi, keten tohumu ve chia tohumunu ilave edin.
Ardından tarçın ve Hindistan cevizini ekleyerek tüm karışıma eşit dağıtacak şekilde karıştırın.
Fırın tepsisine yağlı kağıt sererek hazırladığınız karışımı üzerine yayın.
Tepsiyi dikkatlice fırına yerleştirerek 10 dakika boyunca pişirin.
3.2. Karıştırma ve Tekrar Fırınlama
Karışımı fırında 10 dakika boyunca gevrek haline getirdikten sonra tepsiyi çıkarın.
Üzerine Balparmak Süzme Çiçek Balı’nı ilave ederek tekrar karıştırın.
Fırını 160 veya 170 derecelik ısıya getirin ve karışımı yeniden fırınlayın.
Beş dakika sonra tepsiyi fırından çıkararak soğumaya bırakın.
Karışım ılık hale geldiğinde ellerinizle veya uygun bir materyal yardımıyla ufalayın.
Son olarak küçük parçalar halindeki kuru meyveleri de ekleyerek yeniden karıştırın.
Ev yapımı granolanız hazır! Şimdi, granolanızı çeşitli şekillerde tüketmeye başlayabilir veya cam kavanoza aktararak hafta içi kahvaltılarınıza saklayabilirsiniz.
Granolayı, diğer gevrek çeşitlerinde olduğu gibi süt veya çırpılmış yoğurda ilave ederek tüketebilirsiniz. Karışımı tüketmeden hemen önce dilerseniz taze meyveler, çikolata parçacıkları veya tatlı soslarla da zenginleştirebilirsiniz. İşte bu kadar kolay ve lezzetli!
Afiyet olsun.