Tarçının en çok yakıştığı tariflerden olan elmalı galette’nin bal ile kusursuz uyumunu keşfetmeye hazır mısınız? Gurme bir lezzet yakalayacağınız ballı elmalı galette tarifi için aradığınız tüm detaylar burada!
Mutfağınızda yeterli malzemeniz ve bir de pişirme tutkunuz varsa, sizin için muhtemelen denenmeyecek tarif yoktur. Elinizin lezzetiyle damaklara kazıdığınız onca tariften sonra, şimdi de yeteneklerinizi sergileyeceğiniz yeni tatlar arıyor olabilirsiniz. Peki, Fransız mutfağının en sevilen hamur işlerinden olan galette’yi daha önce hiç denemiş miydiniz? Kıtır hamurlu ve lezzetli galette nasıl yapılır çok iyi biliyor olsanız da, birazdan deneyeceğiniz yeni ballı çeşidini ayrı bir seveceğinize şüphe yok! Çünkü hamur işlerinde tatlandırıcı olarak rafine şeker yerine bal kullanımı, yoğun bir tadın yanı sıra faydalı tüketime de olanak tanıyor. Size ve sevdiklerinize de rahatça ve doyasıya tatlı tüketmek kalıyor!
Porsiyon: 4 Kişilik
Hazırlama Süresi: 1,5 Saat
Bekleme Süresi: Toplam Yaklaşık 1 Saat
Materyaller:
Karıştırma Kabı
Rondo
Streç Film
Meyve Soyucu
Bıçak
Kesme Tahtası
Merdane
Fırın Tepsisi
Pişirme Kâğıdı
Malzemeler:
Balparmak Süzme Çiçek Balı (2 yemek kaşığı)
Tereyağı (120 gram)
Un [4/5 su bardağı (Tercihe göre beyaz un, tam buğday veya yulaf unu)]
Soğuk Su (2 yemek kaşığı)
Tuz (1 çimdik)
Orta Boy Elma (1 adet)
Tarçın (1 çay kaşığı)
Bilen bilir; galette’nin kıtır kıtır bir yapıya sahip olabilmesi için en önemli şart, çok soğuk tereyağı kullanmak ve hamuru bir müddet buzdolabında bekletmektir. Tabii 40 dakikayı bulan galette pişirme süresi de bu konuda önemli bir rol oynuyor. Fransız mutfağının rakipsiz başarısının sırrı da işte bu küçük detaylar... Artık galette malzemeleriniz tamamsa, beklediğinize değecek bu tarifi uygulamaya hazırsınız!
Buzdolabından yeni çıkmış tereyağını rondoya koyup üzerine tuz katın.
İki malzemeyi karıştırdıktan sonra üzerine yavaş yavaş un ekleyin.
Tüm malzemeleri tekrar rondodan geçirin.
Soğuk suyu da ilave ettikten sonra hamur toparlanana dek karıştırmaya devam edin.
Hamuru streç filme sararak buzdolabına yerleştirin ve yarım saat kadar bekleyin.
Hamur soğurken, diğer yandan elmaları aşırı ince olmayacak şekilde dilimleyin. Üzerlerine tarçın ekleyip karıştırın.
Hamuru buzdolabından çıkararak ısınmasına izin vermeden merdane ile açın.
Yemek tabağı büyüklüğünde açtığınız hamurun kenarlarını içe doğru kıvırın ve fırın tepsisine yerleştirin.
Tarçınlı elma dilimlerini hamurun üzerine dizin.
Galette’nin ideal kıtırlığa ulaşması için fırında gevrek hale gelmesi oldukça önemli. Bunun için galette hamurunu, önceden 175 dereceye ayarladığınız fırına yerleştirerek 35-40 dakika kadar pişirmeniz gerekiyor. Hamurun da tatlı olmasını istiyorsanız, yüksek sıcaklık ve pişirme süresinin uzunluğundan dolayı hamura bal yerine az miktarda Hindistan cevizi şekeri eklemeyi tercih edebilirsiniz.
Galette’yi fırından çıkardıktan sonra, oda sıcaklığına yaklaşana dek bekleyin.
Ardından elmalı kısmın üzerine Balparmak Süzme Çiçek Balı’nı dökün.
Galetteyi ortasından başlayarak dikkatli bir şekilde eşit dilimlere bölün. Yemeye hazır!
Afiyetle!