En sevilen kuruyemiş çeşitlerinden biri olan fındık, eşsiz tadının yanı sıra güçlü içeriğiyle de vazgeçilmez besinlerden biri!
Ülkemizin en çok tüketilen mahsullerinden biri olan fındık, çiğ ve kavrulmuş alternatifleriyle neredeyse herkes tarafından seviliyor. Kendine özgü tadı ve içerdiği zengin besin öğeleriyle fındık, lezzet tutkunlarından hedef odaklı beslenmeye özen gösteren bireylere kadar pek çok kişinin tercihi oluyor. Fındık, tek başına yenilebildiği gibi uyumlu lezzeti sayesinde çikolata ve bal gibi besinlerle bir arada da sıkça tüketiliyor. Peki, siz fındık hakkında başka neler biliyorsunuz?
Fındık, huşgiller familyasına ait olan kabuklu bir yemiş çeşidini oluşturuyor. Kupayı andıran yeşil yaprakların içerisinde yetişen fındık tohumları; olgunlaştığında yuvarlak ve sert bir kabuğa sahip oluyor. Yetişmesi için nemli bir iklime ihtiyaç duyan fındık, bu yönüyle özellikle de ülkemizde oldukça geniş bir üretim alanına sahip.
Fındık, günümüzde en çok Türkiye olmak üzere İtalya, Azerbaycan, İran, Amerika, Şili ve Gürcistan gibi ülkelerde yetişiyor. Bol yağış alan nemli bölgeleri seven fındığın, ülkemizdeki yetişme alanlarını ise en çok Doğu Karadeniz Bölgesi oluşturuyor. Rize, Ordu, Trabzon, Artvin gibi Doğu Karadeniz şehirlerinin yanı sıra Bolu, Samsun, Sinop ve Tokat gibi Orta Karadeniz şehirlerinde de fındık yetiştiriciliği yapılabiliyor.
Ülkemizde toplamda 18 farklı standart fındık çeşidi bulunuyor. Bu fındık çeşitleri ise şu şekilde sıralanıyor:
Tombul fındık (En kaliteli olarak adlandırılan fındık çeşidi)
Çakıldak fındık
Palaz fındık
Mincane fındığı
Foşa fındığı
Cavcava fındığı
Uzunmusa fındığı
Kan fındığı
Kargalak fındık
İncekara fındığı
Kalınkara fındığı
Sivri fındık
Karafındık
Yassı badem fındığı
Yuvarlak badem fındığı
Değirmendere fındığı
Kuş fındığı
Acı fındık
Standart fındık türlerinin haricindeki diğer çeşitleri de Allahverdi, Giresun melezi ve Okay 28 olarak bilinen hibrit fındıklar oluşturuyor.
Doğrudan çiğ bir şekilde tüketebilirsiniz.
Kavrulmuş şekliyle de tercih edebilirsiniz. Bunun için çiğ fındıkları kendiniz fırında kavurabilir ya da hazır kavrulmuş fındık çeşitlerini satın alabilirsiniz.
Kırılmış ve öğütülmüş formlarıyla tariflere, tatlılara ve dondurmalara ekleyebilirsiniz.
Fındık yağı ve fındık sosu olarak tariflerde yer verebilirsiniz.
Fındık ezmesi olarak kahvaltılarda, ara öğünlerde ve günün her anında sade veya ekmek üstü olarak keyifle tüketebilirsiniz.
Fındık, günlük tüketimi uzmanlar tarafından sık sık önerilen kuru yemiş çeşitlerinden birini oluşturuyor. Nitekim bu kabuklu yemiş, vücuda olan katkılarıyla normal beslenme düzeninden özel beslenme programlarına kadar pek çok alanda kendisine yer bulabiliyor. Şöyle ki;
İçerdiği B1, B6, E vitaminleri ve kalsiyum, demir, çinko, potasyum, magnezyum, bakır, fosfor ve manganez mineralleri ile vücudun günlük ihtiyaç duyduğu vitamin-mineral alımına katkıda bulunuyor.
İçeriğindeki doymamış yağ asitleri sayesinde kardiyovasküler sistemin ideal işleyişini sürdürmeye yardımcı oluyor.
Sahip olduğu oleik asit ile kolesterol seviyesini dengede tutmaya yardımcı olurken, linoleik asit ile de damarların normal yapısını korumaya katkıda bulunuyor.
Vücuttaki temel sistemlerin olağan fonksiyonlarını korumaya yardımcı oluyor.
İyi bir lif kaynağı olması dolayısıyla sindirim sisteminin ideal işleyişinin sürdürülmesini destekliyor.
Günde bir avuç fındık, vücudun günlük ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral oranına katkıda bulunmak için yeterli oluyor. Günde 100 gram fındık tüketimi ile günlük E vitamini ihtiyacının yüzde 24’ü, B1 vitamini ihtiyacının yüzde 33’ü ve B6 vitamini ihtiyacının yüzde 35’i karşılanabiliyor. Ancak fındığın da diğer tüm doğal besinler gibi aşırı miktarda tüketilmemesi gerektiği unutulmamalı. Aksi takdirde bu gıdanın, pek çok yağlı tohum çeşidi gibi vücutta alerjik reaksiyon veya uzun vadede yağ oranını artırma gibi etkileri söz konusu olabiliyor.
Fındığın bal lezzeti ile bir araya geldiği Balparmak BallıMix’i daha önce denemiş miydiniz? Yüzde 21 oranında kavrulmuş fındık ve yüzde 60 oranında bal içeren bu yüzde 100 doğal fındık ezmesi çeşidi, fındığı hem pratik hem de tatlı mı tatlı bir karışım olarak tüketmek isteyenler için birebir! Rafine şeker içermeyen Balparmak BallıMix Fındık Ezmesi, sadece bal ve doğal aroma verici (vanilya) ile tatlandırılıyor. Fındığın en sevilen tüketim yollarından biri olan fındık ezmesini, balın yoğun lezzeti ile birlikte siz de mutlaka denemelisiniz!