Kış aylarında ballı zencefil tüketmenin vücut için ne denli etkili bir destek olduğunu siz de pek çok kez deneyimlemişsinizdir. Peki, zengin içerikleriyle yüksek etki vadeden bir ballı zencefil tarifi daha öğrenmeye ne dersiniz?
Zencefil, içerdiği yüksek etkili bileşenler sayesinde her kış adından sıkça söz ettiriyor. Çiğ tüketilebilmesinin yanı sıra bu bitki, çay olarak hazırlandığında da oldukça keyifli bir tadım sağlıyor. Peki, siz zencefil çayınızı bugüne dek hep rafine şekerle mi tatlandırıyordunuz? Öyleyse şimdi de bal kullanarak, çayınızın hem lezzetini hem de etkilerini “taçlandırabilirsiniz!” Balparmak Yayla Çiçek Balı, yayla çiçeklerinden aldığı güçlü aroması sayesinde bunun için size güçlü bir alternatif sunuyor!
Ballı zencefil adlandırması, bu ikilinin hem doğrudan yemek için hazırlanan karışımları hem de çayı için kullanılıyor. İki besinin sıkça bir arada anılması ise zencefilin tek başına keskin bir tada sahip olmasından kaynaklanıyor. Ballı zencefil çay olarak hazırlanmak istendiğinde, demleme esnasında tercihe göre suyun içerisine farklı lezzetler de ilave edilebiliyor.
Aşağıda önerdiğimiz ballı zencefil tarifini dilerseniz daha fazla malzemeyle hazırlayarak aile boyu da tüketebilirsiniz. Ballı zencefil yapımına dair merak ettiğiniz tüm detaylar için okumaya devam edin…
Porsiyon: 1 Kişilik
Hazırlama Süresi: 15 Dakika
Bekleme Süresi: 10 Dakika
Materyaller:
Rende / Bıçak
Kapaklı Cezve / Küçük Tencere / Çaydanlık
Süzgeç
Kupa
Çay Kaşığı
Malzemeler:
Taze zencefil [1 parça (ceviz büyüklüğünde)]
Su (1 büyük su bardağı)
Limon (2 dilim)
Taze Nane (1-2 yaprak)
Balparmak Süzme Çiçek Yayla Balı
Zencefilin kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin veya küçük parçalara bölün.
Kıyılmış zencefilleri kaynatma için tercih ettiğiniz kaba alın ve üzerine su ilave edin.
Su kaynamaya başlayınca ocağın altını kapatın ve çayı içim sıcaklığına gelinceye dek beklemeye bırakın.
Demini alan ve hafif ılıklaşan zencefil çayını süzerek kupaya aktarın. Üzerine istediğiniz ölçüde Balparmak Yayla Çiçek Balı ilave edin ve karıştırın.
Tüketime hazır hale gelen ballı zencefile limon dilimlerini ve naneyi de ekleyerek servis edin.
Ballı zencefil çayı, içerdiği doğal besinlerin yüksek etkisinden dolayı gereğinden fazla tüketildiğinde istenmeyen yan etkilere yol açabiliyor. Bu nedenle söz konusu karışımın günde iki bardak ile sınırlandırılması öneriliyor. Ballı zencefil, nane ve limona ek olarak tarçın ve karanfille de uyumlu bir lezzete kavuşabiliyor.
Ballı zencefilin etkileri içerdiği zencefil, bal ve diğer doğal besinlerde bulunan güçlü bileşenlerden ileri geliyor. Bir kök sebze türü olan zencefilin içeriğinde bol miktarda C vitamini ve diğer antioksidan bileşenler bulunuyor. Bunlara ayrıca B2, B3, B6 ve B9 vitaminleri ile potasyum, magnezyum, demir, çinko ve fosfor da eşlik ediyor. Bu güçlü bileşenler baldaki karbonhidratlar, proteinler, vitamin ve minerallerle buluştuğunda ise ortaya, vücudun günlük besin ihtiyacı için son derece etkili bir takviye edici içecek çeşidi çıkıyor. Tabii bu noktada, kış aylarının vazgeçilmezleri olan limon ve nanenin ballı zencefil karışımına katkılarını da unutmamak gerekiyor.
Vücut direnci, günlük yeterli besin öğeleri karşılanmadığı müddetçe özellikle de havalar soğuduğunda fark edilir boyutta düşebiliyor. Bu durumda da dış tehditlere daha açık bir hale gelmeye başlıyor. Dolayısıyla kış aylarında, içi ısıtacak sıcak içeceklere yönelmek daha da önem kazanıyor. Üstelik bu içeceklerin, vücudun günlük ihtiyaç duyduğu bileşen ihtiyacını da karşılaması gerekiyor. İşte ballı zencefil çayı da bu özellikleri karşıladığı için kış mevsiminde sıkça tüketiliyor.
Esenlikle...