Rafine şeker yerine bal ilave ederek hazırlayacağınız meyveli güllaç tarifiyle, ramazan sofralarınızı afiyetle tüketeceğiniz hafif bir tatlıyla zenginleştirebilirsiniz!
Yılın en huzur dolu zamanlarından olan ramazan ayı, geldiğinde sadece huzuru değil; pek çok özlenen geleneği ile de hayata renk katıyor. Maneviyatıyla günlük yaşamı her alanda sarıp sarmalayan bu kutsal ay, unutulan kimi lezzetlerin de damaklara yeniden taşınmasını sağlıyor. Elbette güllaç da bu zamansız tatlardan biri…
Beslenme düzeninizin değişmesinden dolayı, siz de ramazan ayında tatlı tüketimini azaltmaya karar vermiş olabilirsiniz. Peki, bu ay tatlıyla olan ilişkinizi hem ballandırmaya hem de çok daha güvenilir kılmaya ne dersiniz? Öyleyse, gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz ballı güllaç tatlısı tarifi tam size göre! Meyveli ve ballı güllaç yapımına dair bilmeniz gereken tüm detaylar, sayfanın devamında sizi bekliyor.
Porsiyon: 5 Kişilik
Hazırlama Süresi: 30 Dakika
Bekleme Süresi: 3 Saat
Materyaller:
Tencere
Çırpıcı
Derin Bir Tepsi veya Cam/Porselen Kap
Malzemeler:
Balparmak Süzme Çiçek Balı (4 yemek kaşığı)
Güllaç Yufkası (4 adet)
Süt (3 su bardağı)
Gül Suyu (1 yemek kaşığı)
Frambuaz (250 gram)
File Fındık ve Badem [isteğe göre (50 gram)]
Güllaç, yapımı oldukça kolay bir tatlı olmasının yanı sıra istenen lezzet ve kıvam için bazı püf noktaların uygulanmasını gerekli kılıyor. Geleneksel tadı elde etmek amacıyla en çok sorulan soruların başında ise “Güllaç yaprağı nasıl ıslatılır?” ve “Güllaçta gül suyu nasıl kullanılır?” geliyor. O halde tüm güllaç malzemeleriniz hazırsa, aşağıda tüm sorularınızı yanıtlayacak adımlara geçebilirsiniz!
2.1. Tatlı ve Dekor Hazırlığı
Sütü tencereye aktararak ocakta kaynayana dek pişirin.
Sütün dinlenmesini bir müddet bekledikten sonra, içerisine gül suyu ve üç yemek kaşığı Balparmak Süzme Çiçek Balı ekleyin.
Güllaç yufkalarına, sunum yapacağınız tepsi veya kaba uygun olacak ölçüde şekil verin. Bu işlemi ister keserek isterseniz de yumuşatıp katlayarak yapabilirsiniz.
Yufkanın ilk katını parlak kısmı yukarıya bakacak şekilde tepsiye yerleştirin.
Yufkanın üzerine bir ila iki kepçe ballı süt dökerek ikinci katı serin.
Güllacın orta katına gelinceye dek bu işlemi tekrar edin. Orta katın üzerine ise meyveleri ve isteğinize göre file yemişleri yayın.
Ardından tümünü yerleştirene dek güllaç yapraklarını sermeye ve süt eklemeye devam edin.
En üst katı yeniden meyveler ile süsleyin. Son olarak üzerine bir yemek kaşığı Balparmak Süzme Çiçek Balı’nı hafifçe gezdirin.
Tatlınız hazır! Güllacı artık buzdolabında beklemeye bırakarak, en az üç saat sonra keyifle tüketebilirsiniz.
Editör Önerisi: Yüksek sıcaklıkla bir araya geldiğinde, balın kimyasal yapısında istenmeyen değişimler gözlenebilir. Bu nedenle balın besin değerlerini ve doğal yapısını korumak için ilave sırasında sütün 60 derece sıcaklığın altına inmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Bu işlem, aynı zamanda güllaç yufkalarının da gereğinden fazla yumuşayıp hamurlaşmasının önüne geçecektir.
Afiyetle!