Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Prof.Dr. Ahmet Aydın ve Prof.Dr. Erdem Yeşilada yönetiminde yapılan bir araştırmada, bal ilave edildiğinde siyah çay ve bitki çaylarının antioksidan gücündeki artışlar incelendi. Araştırma sonuçlarına göre; bal ile lezzetlendirilen bitki çaylarının antioksidan değerinde 60 kata kadar* bir artış sağlanıyor. Ayrıca bal, siyah çayın antioksidan değerini de 4 kat arttırıyor.
Araştırmadan elde edilen bulguları yorumlayan Prof. Dr. Erdem Yeşilada, “Gerçekleştirdiğimiz araştırma ile yalnızca çayla balın etkileşimini detaylı olarak ölçtük. Melisa’dan adaçayına, ıhlamurdan, yeşil çaya toplam 9 farklı bitki çayına çiçek ve çam balı katarak antioksidan güçlerindeki değişimi inceledik. Bal ilavesinin, antioksidan özelliği yüksek olduğu bilinen yeşil çay, beyaz çay ve siyah çayda antioksidan etkide 3 ile 4 misli artış sağlarken, ıhlamur çayının antioksidan etkisini 60 misli arttırdığını gözlemledik. Analizlerimiz sonucunda; bal ilave edilen her bitki çayı örneğinin fenolik madde içeriğinin ve antioksidan etkisinin yüksek oranda arttığını görmüş olduk. Araştırmamız rutin çay hazırlama işlemi uygulanan örneklerle yürütülmüş ve sıcak çaya bal katıldığı takdirde balın etkisinin kaybolmadığını ortaya koymuştur” dedi.
Basında İlgili Diğer Haberler:
http://www.sabah.com.tr/Yasam/2011/01/17/cayiniza_bal_katin
http://cadde.milliyet.com.tr/2011/01/30/YazarDetay/1345679/CAYA_BAL_EKLEMEK_DOGRU_MU_