En sevilen besinlerinden biri olan bal hem arıların hem de arıcıların yoğun çalışması ile meydana geliyor. Balın soframıza ulaşma aşamasında, birbirinden farklı amaca hizmet eden birçok arıcılık malzemesi kullanılıyor. Peki, bu özel mesleğin ayrılmaz bir parçası olan arıcı körüğünü daha önce hiç görmüş müydünüz?
Bal, doğanın hatasız işleyen dengesi ve arıların kusursuz iş birliği ile meydana gelen en önemli besinlerden biri. Üretim şekli bakımından dünyadaki neredeyse tüm gıdalardan ayrı bir yere sahip olan bal, arıcılar tarafından da aynı özeni görüyor. Arıcılar balın en ideal şekilde insanlara sunulması için yılın belli zamanlarında önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Tıpkı arıların bal üretiminde olduğu gibi arıcıların da birçok görev ve sorumluluğu bulunuyor. Bunun için arıcılıkta birbirinden farklı onlarca alet kullanılıyor. Kullanım amacı bakımından arıcılığın en önemli aletlerinden biri olan arıcı körüğü, bunlardan yalnızca bir tanesi. Peki, arıcı körüğü ve işlevleri hakkında siz neler biliyorsunuz?
Arıcı körüğü, arıları sakinleştirmek için kullanılan bir arıcılık malzemesi çeşidi. Bu temel arıcılık malzemesi, arı kolonilerinin bakım ve kontrollerinin yapıldığı esnada kullanılıyor. Körük içinde yakılan çeşitli malzemeler ile elde edilen duman, kovana pompalanarak arıların sakinleşmesine yardımcı oluyor. Arıların sakinleşmesi, dumana maruz kaldıktan sonra kendilerini korumak adına petek gözlerine girerek bal yemesi ile gerçekleşiyor. Balı yiyen arılar sakinleşerek agresifleşme ve arıcıyı sokma eğilimini azaltıyor. Bu da arıcı körüğünü arıcılık faaliyetleri için olmazsa olmaz bir alet haline getiriyor.
En bilinen arıcı körüğü çeşitleri:
Galvaniz arıcı körüğü
Kovalı arıcı körüğü
Kovasız arıcı körüğü
Telli arıcı körüğü
Alman tipi arıcı körüğü
Deri aracı körüğü
Vinlex arıcı körüğü
Seyyar uçlu arıcı körüğü
İlaçlama körüğü
Arıcı körüğünün malzeme ve tasarım bakımından birçok farklı çeşidi bulunuyor. En çok tercih edilen ve en kaliteli görülen arıcı körüğü, galvaniz malzemeden ve paslanmaz çelikten yapılan modeller oluyor. Bu malzemelerden üretilen arıcı körükleri arıcılara kolay ve uzun ömürlü bir kullanım sağlıyor. Bununla birlikte kromdan üretilmiş körük çeşitleri de bulunuyor.
Arıcı körükleri tasarım ve işlev bakımından da birbirinden ayrılabiliyor. Kovalı arıcı körüğü, kovasız arıcı körüğü, telli arıcı körüğü, Alman tipi arıcı körüğü, deri aracı körüğü, vinlex arıcı körüğü, seyyar uçlu arıcı körüğü sıklıkla tercih edilen körük çeşitlerini oluşturuyor. Dumanlama işleminden farklı olarak arıları ilaçlayarak sakinleştirmeyi sağlayan ilaçlama körüğü çeşidi de bulunuyor. Bunlardan farklı malzemelere ve tasarımlara sahip körük çeşitleri de olabiliyor.
Arıcı körüğünü kullanmak için öncelikle körüğü çeşitli malzemelerle tutuşturmak gerekiyor. Körük tutuşturulduktan sonra üstüne az miktarda malzeme ilavesi yapılması yeterli oluyor. Böylece ateş ve duman miktarı yavaş yavaş artıyor. Körük arı kovanları açıldıktan sonra kullanılacağı için öncesinde mutlaka arıcı tulumu giymek gerekiyor. Ardından arı kolonisinin bakım ve kontrollerini yapmak için tüm şartlar yerine getirilmiş oluyor.
Öncelikle arı kovanının giriş deliğinden içeriye yavaş ve sakin hareketlerle duman vermek gerekiyor.
Arıların hırçınlaşmaması için dumanlama işlemini sonuna kadar sakince yapmaya özen göstermek bu noktada büyük önem taşıyor.
Arılar sakinleşmeye başladıktan sonra kovan kapağı açılıyor.
İhtiyaç duyuluyorsa arılara tekrar duman veriliyor.
Dumansız kalmamak için körüğe gerektiği takdirde malzeme takviyesi yapmak gerekiyor.
İşlemin sonunda körüklerin söndüğünden emin olmak ve yangın riskini tamamen ortadan kaldırmak gerekiyor.
Arıcı körüğünün uzun ömürlü bir kullanım sağlaması için mutlaka paslanmaz galvanizli malzemelerden üretilmiş olması gerekiyor. Kalite ve dayanıklılık arıcı körüğü seçiminde en önemli faktörlerin başında geliyor. Uzun süre sönmeden yanmaya devam etmesi, kaliteli arıcı körüğünün özellikleri arasında bulunuyor. Arıcı körüğünün performansını satın almadan önce görebilmek için bazı testler bulunsa da, en ideal seçimi yapmak için profesyonel arıcılardan tavsiye almak da gerekebiliyor.
Arıcı körüğü yakmak için kullanılan malzemeler yöreye ve arıcıya göre farklılık gösterebiliyor. Bununla birlikte körük yakmak için en çok kullanılan malzemeler arasında ince talaş, ağaç kabuğu, çıra, yumurta kartonu, mukavva, kuru talaş, kuru mantar, mısır koçanı, çam pürü, kuru ot, saman vb. kolay tutuşan nesneler bulunuyor.
Arıcı körüğü yakmak için kullanılan malzemelerin doğal ham maddelerden elde edilmiş olduğuna dikkat etmek gerekiyor. Bu seçim, balın doğallığını ve kendine özgü lezzetini bozmamak adına önemli. Doğal ham maddeler kullanıldığında körükten çıkan dumandan bala koku sinmesi gibi bir durum da ortadan kalkıyor. Balın doğal içeriğini bozmamak adına körük yakımında kimyasal işlemlere maruz kalan ürünleri kullanmamak da bir hayli önem taşıyor. Kokulu ve boyalı ürünler de arıcı körüğü yakmak için uygun bulunmayan malzemeler arasında yer alıyor.
Arıcı körüğünü yakmak için öncelikle yukarıdaki malzemelerden biri ile körüğü tutuşturmak gerekiyor. Ardından tutuşan körüğe körük yakmada kullanılan farklı malzemeler yavaş yavaş eklenebiliyor. Böylece ateş ve duman miktarı kademe kademe artmaya başlıyor. Malzemeler tam olarak tutuştuktan sonra körüğün kapağı kapatılıyor. Ancak hemen sönmemesi için körüğe birkaç dakika aralıkla hava vermek gerekiyor.
Dumanlama işlemi sırasında duman miktarının yetersiz kalmaması ve arıların paniklememesi için körük yandıkça malzeme eklenmesi en uygun çözüm oluyor. Bununla birlikte, körük yakımında kullanılacak malzemenin açılacak kovan sayısına yetecek ölçüde olması gerekiyor. Fazla duman elde etmek için körüğü çok fazla doldurmamaya da dikkat edilmeli. Fazla miktarda malzeme ile doldurulan körükler, olması gerektiği şekilde tutuşamıyor ve uygun şekilde yanmıyor.
Arılara duman verilirken baştan sona sakin hareketler sergilemek gerekiyor. Arıların saldırganlaşmaması için sabırlı hareket etmek son derece önemli oluyor. Bununla birlikte kovan içine yoğun miktarda duman vermemeye de dikkat etmek gerekiyor. Aksi takdirde arılar daha da saldırgan hale gelebiliyor. Arılara fazla duman vermek iyi bir tercih olmadığı gibi duman vermeden çalışmak da doğru bir seçim olmuyor.
Arıların sakinleşmesi ve ideal bir çalışma yapılabilmesi için dumanlama işlemi son derece gerekli bir adım olarak öne çıkıyor. Dumanlama işleminin yarım kalmaması ve mevcut işin aksamaması için arıcı körüğünün iyi tutuşmuş olduğundan da emin olmak gerekiyor. Aksi takdirde kovanı açmadan sönen duman tüm işin aksamasına neden olabilir.
Hem arılar hem de ekosistem için sadece doğal ve güvenilir yöntemlerle üretilen doğal bal çeşitleri, Balparmak ile parmağınızın ucunda! Balparmak ballar, en az 100 parametreli doğal içerik ve kalite testlerine tabi tutularak özenle seçiliyor. Zengin ürün çeşitleri arasından siz de hemen seçiminizi yapın ve sipariş verin!
Sorumluluk Reddi Beyanı: Bu sayfada yer alan bilgiler, çeşitli kaynaklardan derlenmiş olup hiçbir tavsiye ve yönlendirme içermemektedir. Arıcı körüğü seçmeden önce doğal üretim yapan en az bir uzman arıcıya danışmayı unutmamalısınız.