Balparmak Bal ve Diğer Arı Ürünleri Araştırma ve Kalite Kontrol Laboratuvarı (APİLAB), 1986 yılında Balparmak Ar-Ge ve Kalite Departmanı bünyesinde kuruldu. Uzman kadrosu ve uzun yıllara dayanan deneyimi APİLAB’ı Türkiye’nin en kapsamlı, Avrupa’nın ise ilk dördü arasında gösterilen bal ve arı ürünleri ihtisas laboratuvarlarından biri yaptı.
Balparmak’ın Ar-Ge gücü ve kalite standartları
Duyusal, kimyasal, enstrümantal, mikroskobik ve mikrobiyolojik yöntemlerle en az 92 parametrenin incelenebildiği laboratuvarda modern teknoloji ve yüksek kapasite ile hassas analizler yapılıyor. Böylece Türkiye'nin çok çeşitli yörelerinden elde edilen bal ve diğer arı ürünlerinin saflığından ve kalitesinden emin olunuyor. ISO 17025 Uluslararası Akreditasyon Belgesi’ne sahip APİLAB’da ISO 17025 Laboratuvar Kalite Güvence Sistemleri uygulanıyor.
Balın kalitesini ve saflığını belirlemek üzere; nem, asitlik, iletkenlik, renk, HMF, prolin, enzim aktiviteleri, antioksidan aktiviteleri, fenolik madde şeker profili gibi kimyasal ve fiziksel özellikler incelenebiliyor. İzotop Oranı Kütle Spektrometre Sistemi (IRMS) kullanılarak yapılan C4 şeker analizi ile bala yapılan her türlü katkı tespit ediliyor.
APİLAB'ın geniş kalıntı analizi yapabilme olanakları sayesinde naftalin ve antibiyotikler, milyarda bir hassasiyetle tespit edilebiliyor. Aynı zamanda bu laboratuvarda balın hangi bitki ve yörelerden geldiği de belirleniyor. Bu amaçla Türkiye'de balda ilk defa geliştirilen yöntemlerle ürünlerin; tat, koku ve doku özellikleri tanımlayıcı duyusal analiz tekniği ve aroma maddelerinin analiziyle inceleniyor. Ayrıca mikroskobik yöntemlerle arının ziyaret ettiği çiçeklerden gelen polen içeriği belirlenebiliyor. Bal ve Diğer Arı Ürünleri Araştırma ve Kalite Kontrol Laboratuvarı balda polen analizi konusunda Türkiye'de uluslararası akreditasyona sahip ilk ve tek laboratuvar konumunda yer alıyor.
“ISO 17025 uluslararası akreditasyon belgesine sahip APİLAB - Bal ve Diğer Arı Ürünleri Araştırma ve Kalite Kontrol Laboratuvarı’nda her sene yaklaşık 10 bin farklı balın kimyasal, kalıntı, mikroskobik, mikrobiyolojik ve duyusal analizleri yapılıyor.”
APİLAB’da elde edilen sonuçlar, gıda ve kimya mühendisleri, uzman kimyager, biyolog ve teknikerlerden oluşan 20 kişilik, yurt dışında eğitim almış uzman kadro tarafından yorumlanıyor ve raporlanıyor. Böylece bal ve arı ürünlerine yapılabilecek hile, katkı, kalıntı gibi her türlü yanlış uygulama, satın alma aşamasında tespit ediliyor.
Bal ve Diğer Arı Ürünleri Araştırma ve Kalite Kontrol Laboratuvarı’nda elde edilen bilgiler; bilimsel yayın haline getirilerek, gerek yurt içindeki gerekse yurt dışındaki kongre ve sempozyumlarda bilim dünyasının dikkatine sunuluyor.
Balparmak Güvencesi’nin temelini oluşturan süreç
Balparmak, her yıl bal sezonunda Türkiye'nin yedi bölgesinde bulunan arıcıların ürünlerinden ön numuneler alıyor. APİLAB’a gelen bu numunelerde yanlış uygulamaların varlığı, yapılan analizlerle kontrol ediliyor. Analizler sonucu balın doğal ve saf olduğu tespit edildiğinde doğru üretim yapan arıcılardan ballar alınıyor. Alınan ballar, Balparmak tesislerine geldiğinde daha önce gönderilen ön numunelerle uyumları açısından tekrar aynı analizler uygulanıyor ve bir uygunsuzluk tespit edilirse satın alma yapılmıyor. Satın alınan ballar homojen hale getirildikten sonra bir kez daha kontrolden geçiriliyor. Balparmak'a gelen her bal partisi, amb-2alajlanıp piyasaya sunulmadan önce tekrar analize tabi tutuluyor ve son analiz ile birlikte her parti ürünün içeriği tam anlamıyla belgelenmiş oluyor. Böylece Balparmak ürünleri, tüketiciye sunulmadan önce dört aşamada analiz edilmiş ve kalitede süreklilik sağlanmış oluyor.