Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Arama Yap
Sepetim
11.05.2021

20 MAYIS DÜNYA ARI GÜNÜ’NÜ HEP BİRLİKTE KUTLAYALIM!

20 MAYIS DÜNYA ARI GÜNÜ

Dünyanın en kadim emekçileri olan arıların günü kutlu olsun!

Arıların, yeryüzünün en eski sakinlerinden biri olduğunu biliyor muydunuz? Evet; dünyadaki varlıkları insanoğlundan da öncesine dayanan arılar, yapılan araştırmalara göre yeryüzünde en az 300 bin yıllık köklü bir geçmişe sahip. Binlerce yıldır dünyayı tam anlamıyla “çekip çeviren” arılara minnetimizi ne kadar göstersek az… Fakat arıları korumak adına atacağımız doğru adımlarla, sadece onların değil; tüm dünyanın geleceği için daha iyi koşullar yaratmak mümkün!

“Arılar yeryüzünden kaybolursa insanlık ancak dört yıl yaşayabilir. Arı olmazsa tozlaşma olmaz, bitki olmaz, hayvan olmaz, sonunda da insan olmaz.”

Sanıyoruz ki arıların önemini vurgulayan bu çarpıcı sözleri şimdiye dek duymayan kalmamıştır. Söz konusu alıntı her şeyi açıklıyor olsa da arı popülasyonunun gezegenimizdeki rolünü tüm nesillere anlatabilmek için hala atılması gereken çok fazla adım söz konusu. Bunlardan ilki de arı ve ekosistem ilişkisine dair farkındalık yaratmak… Her yıl düzenlenen Dünya Arı Günü kutlamaları ise bunun için şimdiye dek atılmış en kapsamlı adımlar arasında yer alıyor.

1. DÜNYA ARI GÜNÜ NEDİR?

DÜNYA ARI GÜNÜ NEDİR

Dünya Arı Günü, arı ve yaşam arasındaki bağın önemine dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinliklerle kutlanmakta olan özel bir zaman dilimini oluşturuyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen Dünya Arı Günü, yaz mevsiminin yaklaştığı ve arı popülasyonlarının doğaya akın ettiği mayıs ayında kutlanıyor.

2. DÜNYA ARI GÜNÜ NE ZAMAN KUTLANIR?

DÜNYA ARI GÜNÜ NE ZAMAN KUTLANIR

Dünya Arı Günü kutlamaları, her yıl 20 Mayıs'ta gerçekleştiriliyor. Bu tarihin Dünya Arı Günü ilan edilmesinde, modern arıcılığın babası olarak bilinen Slovenyalı Apiarist Anton Janša’nın doğum günü olması temel nedeni oluşturuyor. Bunun özel bir gün olarak kutlanmaya başlamasında ise 2030 yıl bitimine kadar ulaşılması amaçlanan BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri önemli bir rol oynuyor. Bu evrensel eylem çağrısı, ekosistemin ve biyolojik çeşitliliğin korunması adına tüm ülkeleri harekete geçmeye davet ediyor.

3. DÜNYA ARI GÜNÜ NE ZAMAN KABUL EDİLDİ?

DÜNYA ARI GÜNÜ NE ZAMAN KABUL EDİLDİ

20 Mayıs’ın Dünya Arı Günü olarak kutlanması; 20 Aralık 2017 tarihinde düzenlenen BM Genel Kurulu toplantısında oy birliği ile kabul edildi. Arı ve insan yaşamının tüm alanlarda sıkı bir bağa sahip olmasından hareketle Kurul’da sunulan karar tasarısı, 115 ülkenin ortak katılımıyla büyük bir destek gördü. 2021’de dördüncü kez kutlanan 20 Mayıs Dünya Arı Günü, hemen hemen tüm ülkelerde her yıl daha büyük organizasyonlarla kutlanmaya devam ediyor.

4. EKOSİSTEMİMİZDE ARILARIN ÖNEMİ NEDİR?

EKOSİSTEMİMİZDE ARILARIN ÖNEMİ NEDİR

Dünyanın en tatlı doğal besininin üreticileri olan arılar, sıra dışı yaşam döngüleri ve koloni yapılarıyla hala canlılar aleminin en merak uyandırıcı varlıkları arasında yer alıyor. Bu zar kanatlı canlılar, yaşam döngüleri boyunca sürdürdükleri faaliyetlerle, insan ve doğa için tamamen zararsız tek böcek türü olarak biliniyor. Bununla birlikte, sağladığı faydalar da oldukça fazla.

Arılar besinlerini elde etmek amacıyla çiçekten çiçeğe gezerken, aynı zamanda bitkilerdeki tozlaşmaya da aracılık ediyor. Hatta yeryüzündeki polen alışverişinin büyük çoğunluğunu sağlayarak, ekosistemin devamlılığında en kritik rolü oynuyor. Arıların tüm bu faaliyetleri, insanlar tarafından en sık tüketilen besinlerin yüzde 70’inin üretilmesini sağlıyor. Bu da tükettiğimiz hemen her öğünü arılara borçlu olduğumuz anlamına geliyor.

5. ARILAR OLMASAYDI NE OLURDU?

ARILAR OLMASAYDI NE OLURDU

Bitkiler gerek besin olarak gerekse de solunumlarıyla, yeryüzündeki tüm canlıların temel yaşam kaynağını oluşturuyor. Üreyebilmek için ise bitkilerin pek çoğu, polenlerinin ve tohumlarının doğal yollarla taşınmasına ihtiyaç duyuyor. Rüzgâr gibi dış kuvvetler ve kuşlar, bu konuda önemli bir rol oynuyor. Ancak bitkilerin üremesindeki en önemli yükü arılar üstleniyor.

Arıların yok olması durumunda, bitkilerin tozlaşmasında yüzde 80’e kadar azalma olacağı tahmin ediliyor. Bu da çiçekli bitkiler (meyve, sebze vb.) başta olmak üzere pek çok flora üyesinin, soylarının hızla tükeneceğini gösteriyor. Bitki soyları bu denli tükendiğinde, yeryüzündeki doğal yaşamın yanı sıra insan hayatında da olumsuz yönde büyük değişimlerin olacağı kaçınılmaz görünüyor. Kısacası; bu yönden bakıldığında arı kelimesinin karşılığını hem “saflık” hem de “hayat” oluşturuyor!

6. EKOSİSTEMİMİZDE ARILARI NASIL KORUYABİLİRİZ?

  • Ev ve bahçelerde böcek ilacı kullanımı azaltılmalı.

  • Plansız şehirleşmenin önüne geçilmeli ve doğal alanların korunması sağlanmalı.

  • Tarımda zirai ilaçlama azaltılmalı ve organik tarım daha fazla yaygınlaştırılmalı.

  • İklim değişikliğine karşı ülke çapında stratejik önlemler alınmalı.

  • Yeni nesillerde doğa bilincinin yerleşmesi amacıyla programlar ve etkinlikler düzenlenmeli.

  • Arıcılık faaliyetleri için daha fazla teşvik oluşturulmalı.

  • Tarım ve peyzaj alanlarının yanı sıra mülklere ait bahçelerde ve balkonlarda da arıların faydalanabileceği çiçekli bitkilerin ekimi yaygınlaştırılmalı.

  • Toplumdaki arı korkusunun yenilmesi adına kamu, arıların savunma mekanizmasına dair daha çok bilinçlendirilmeli.

7. DÜNYA ARI GÜNÜ ETKİNLİKLERİNE SİZ DE DAVETLİSİNİZ!

DÜNYA ARI GÜNÜ ETKİNLİKLERİNE SİZ DE DAVETLİSİNİZ

Türkiye’de bal sektörünün öncüsü olan Balparmak, kurulduğu 1980 yılından günümüze, sadece sektörünün gelişimi için değil; doğa için de var gücüyle çalışıyor. Başlangıçtan bugüne bu alanda pek çok değerli projeyi hayata geçiren marka, 2021 Dünya Arı Günü’nde de Tema Vakfı ile birlikte Türkiye genelinde düzenlediği program ve etkinliklerle arıların hayati önemine dikkat çekiyor.

TEMA Vakfı’nın Millî Eğitim Bakanlığı iş birliği ve Balparmak’ın desteği ile hayata geçirdiği, arıların doğa ve insan için önemi, ekosisteme katkıları ve arıları korumak için neler yapılabileceği konusunda farkındalık yaratmanın amaçlandığı “Arılar Varsa Yarınlar Var” projesi kapsamında; bu yıl da Dünya Arı Günü’nde yetişkin ve çocuklar için dopdolu ve eğlenceli dijital içerikler arı dostlarını bekliyor. Hem keyifli vakit geçirmek hem de arılar ile ilgili daha çok bilgi edinmek için Balparmak ve TEMA Vakfı sosyal medya hesaplarını takip etmeye başlayın! Proje ile ilgili daha çok bilgi edinmek için www.arilarvarsa.org’u ziyaret edebilirsiniz. Dünya Arı Günü’müz şimdiden kutlu olsun.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.