Sizce kraliçe arılar diğer dişi arılara göre neden daha uzun yaşıyor olabilir? Sebebi elbette sadece kraliçe unvanına sahip olmaları değil. Ortalama bir dişi arının yaklaşık üç ay yaşadığı bir kovanda kraliçe arıların ömrü altı yıla kadar uzayabiliyor. İşte bu yazıda sizlere, kraliçe arının uzun yaşama sırlarından bahsedeceğiz!
Arıların boyun ve alt çene kısmından salgıladığı arı sütü, tıpkı bal gibi bu sevimli canlıların bizlere armağan ettiği değerli besinlerden biri! Öte yandan, bu besini diğer arı ürünlerinden ayıran pek çok özellik mevcut. Bu özellikler arı sütünü kovandaki yaşamın devamlılığını sağlamanın yanı sıra insan yaşamı için de son derece değerli hale getiriyor.
Arı sütüne dair yapılan incelemeler, bu besinin ne denli zengin ve benzersiz bir formüle sahip olduğunu her yeni araştırmada daha detaylı bir şekilde ortaya koyuyor. En önemlisi de arı sütünün içeriğinde 10-HDA adlı çok yönlü etkiye sahip bir doğal yağ asidi çeşidi bulunuyor. İşte bu maddeyi, kraliçe arıları güçlü ve üretken yapan yegane sır olarak tanımlamak mümkün! Hazırsanız, 10-HDA dosyamızı açıyoruz!
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğüne ait Arı Sütü adlı rehberde yer alan bilgilere göre, bu besini diğer arı ürünlerinden ayıran özellikleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:
10-HDA, bir diğer adıyla kraliçe arı asidi, arı sütünde bulunan kısa zincirli hidroksi major yağ asitlerini ifade ediyor. Mediterranean Agricultural Sciences dergisinde yayımlanan bir makaleye göre 10-HDA, arı sütüne eşsiz özelliklerini kazandıran temel bileşenlerin başında geliyor. Öyle ki bu araştırmada arı sütünün en önemli özelliği belirtilirken, diğer arı ürünlerinde bulunmayan kısa zincirli hidroksi yağ asitlerince zengin olması vurgulanıyor. Arı sütünde 10-HDA değeri nedir sorusunun yanıtı da işte burada saklı! 10-HDA değeri, bir arı sütünün bu majör yağ asidi bakımından ne derece zengin olduğunu ortaya koyuyor.
Aynı çalışma, 10-HDA oranının yüksek olmasının arı sütünü daha da değerli kıldığını vurguluyor. Türk Sağlık Bilimleri dergisinde yayımlanan bir araştırma makalesinde ise arı sütünün, içerik bakımından 10-HDA dışında da son derece zengin olduğu ifade ediliyor. Makalede kompleks yapısı olan arı sütünün içeriğinde amino asitlerin, karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin, flavonoidlerin ve minerallerin bulunduğu belirtiliyor.
Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğünün çalışmasında, arı sütündeki 10 HDA’nın zararlı mikroorganizmalara karşı koruyucu aktiviteye sahip olduğu belirtiliyor. Mediterranean Agricultural Sciences dergisindeki makalede ise çeşitli araştırmalara referans verilerek, 10-HDA’nın vücuttaki sistemlerin ideal işleyişini destekleyici bir etkiye sahip olduğu paylaşılıyor. Tüm bu veriler arı sütünün ne derece zengin bir besin olduğunu ortaya koyarken 10-HDA’nın önemine de vurgu yapıyor. Bu doğrultuda 10-HDA oranı, arı sütünde verimli bir tüketim için gösterge olmakla birlikte kalite parametresi olma özelliği de taşıyor.
Uluslararası Arı Sütü Standardı (ISO/DIS 12824 2016)’na göre taze arı sütü 10-HDA değerinin minimum yüzde 1,4 olması gerekiyor. Mediterranean Agricultural Sciences dergisindeki makaleye göre, Fransa’da üretilen taze arı sütleri üzerinde yapılan bir çalışmada 10-HDA oranının yüzde 1,4 ila 3,7 arasında değiştiği belirtiliyor. Aynı çalışmada Türkiye’de üretilen taze arı sütlerinin 10-HDA değerlerinin yüzde 1 ila 3,9 olduğu ifade ediliyor. Türkiye’de üretilen taze arı sütlerinin nem miktarının ise yüzde 62,6 ila 73 arasında değiştiği belirtiliyor.
Uluslararası Arı Sütü Standardı’na göre yüksek 10-HDA değeri arı sütünün kaliteli olduğunu ifade ediyor. Bu oranın yüksekliği aynı zamanda arı sütünün taze olduğuna da işaret ediyor. Balparmak’ın liyofilizasyon tekniğiyle ürettiği Apitera Plus Arı Sütü Kapsül adlı ürünü, minimum yüzde 4,8 oranında 10-HDA içeriyor. Üretimde kullanılan taze arı sütlerinin içerdiği su, soğukta kurutma tekniğiyle uzaklaştırılıyor. Böylece liyofilize arı sütünün içeriğindeki etken madde miktarı daha yüksek oluyor. Bu da bir ölçek liyofilize arı sütünün üç ölçek taze arı sütüne eş değer olmasını sağlıyor.
Kurutma işlemi yapılmamış olan taze arı sütleri, oda koşullarında ürün özelliklerini koruyamıyor. Bu nedenle taze arı sütünün kovandan alındığı andan itibaren derin dondurucuda saklanması ve her defasında tüketilecek kadar çıkarılması gerekiyor. Arısütü liyofilize yöntemi ile kurutulduğunda ise oda koşullarında bile besin değerlerini koruyabiliyor.
Uluslararası Arı Sütü Standardı ISO/DIS 12824 2016, daha önce de değindiğimiz üzere taze arı sütünün 10-HDA değerinin minimum yüzde 1,4 olması gerektiğini belirtiyor. Balparmak’ın kapsül formundaki arı sütündeki 10-HDA oranı ise, toz arı sütünden elde edilmiş konsantre yapısı sayesinde çok daha yüksek seviyede. Üstelik ambalajından çıkarılmadığı sürece oda koşullarında bozulma endişesi de yok! Dolayısıyla Apitera Plus Arı Sütü Kapsül’ü alırken de tüketirken de içiniz her yönden rahat olabilir.
Artık kraliçe arıların uzun yaşamasının ve tüm koloniyi tek başına var edebilme gücünün sırrını biliyorsunuz. Apitera Plus Arı Sütü Kapsül veya serinin arı sütü içerikli ürünlerini tüketerek bu eşsiz gıdayla siz de günlük beslenmenize değer katabilirsiniz! Arıların yaşamına dair bir başka sırda görüşmek üzere!
Kaynaklar: