Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Arama Yap
Sepetim
27.10.2022

ÇOCUKLAR NE KADAR BAL TÜKETMELİDİR? BAL ÇOCUKLAR İÇİN FAYDALI MIDIR?

ÇOCUKLAR NE KADAR BAL TÜKETMELİDİR? BAL ÇOCUKLAR İÇİN FAYDALI MIDIR?

Arılar ve ürettikleri ballar, çocukların ilgisini oldukça fazla çekiyor desek pek de yanılmayız sanki, değil mi? Peki, çocukların pek sevdiği bu özel besinin onların tüketimine uygun olup olmadığını hiç merak etmiş miydiniz?

Dengeli ve kaliteli beslenme, özellikle de çocuklar söz konusu olduğunda önemini son derece artırıyor. Zengin besin değerlerine sahip gıdaları çocuklarla buluşturmak önem taşırken, onların atıştırmalık isteğini hafif ve doğal seçimlerle karşılamak da ebeveynlerin en büyük uğraşları arasına giriyor. Bal ise ebeveynlerin bu noktada tercih edebileceği en özel besinlerden birini oluşturuyor. Fakat çocuklarda bal tüketimi ile ilgili bazı noktalara da dikkat etmek gerekiyor. Şimdi gelin, çocuklar ve bal üzerine en çok merak edilen soruları cevaplandıralım!

1. BAL ÇOCUKLAR İÇİN ZARARLI MI?

BAL ÇOCUKLAR İÇİN ZARARLI MI?

Bal, sahip olduğu vitamin ve mineraller sayesinde en az yetişkinlerde olduğu kadar çocukların beslenmesinde de önemli bir yer tutuyor. Arıların insanlara sunduğu bu özel besin sayesinde, çocukları tatlı ve lezzetli tariflere hafif ve doğal bir içerik ile ulaştırmak mümkün hale geliyor.

Çocukları için en iyisini arayan ebeveynler, bal tüketiminin çocuklara zararlı olup olmadığı konusunu yine de mercek altına alabiliyor. Şöyle ki balın, 1 yaşından küçük çocuklara verilmediği takdirde ve 12 aydan büyük çocuklarda -uygun gramajları aşmadığı durumda- herhangi bir zararı bulunmuyor. Özetle; bal tüketiminin olası zararlarından korunmak için sindirim sistemleri henüz gelişmemiş olan 12 ay altındaki bebeklere bal verilmemesi, 12 aydan büyük çocuklar söz konusu olduğunda ise aşırı tüketimden kaçınılması gerekiyor.

2. ÇOCUKLAR KAÇ YAŞINDAN İTİBAREN BAL YİYEBİLİR?ÇOCUKLAR KAÇ YAŞINDAN İTİBAREN BAL YİYEBİLİR?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, uzmanlar tarafından çocukların ancak 1 yaşından itibaren bal yemeleri öneriliyor. 12’nci ayını doldurmamış bebeklerde ise bal, “bebek botulizmi” denilen ciddi bir rahatsızlığa neden olabiliyor. Bir tür gıda zehirlenmesi anlamına gelen botulizm, bağırsakların bir bakterinin sporlarına maruz kalması ile gelişiyor. 1 yaşından küçük bebeklerde bal tüketimi, bu bakterilerin bebeğin vücuduna girmesine ve bağırsaklarında bakterilerin büyümesine neden olabiliyor. Bu sebeple çocuklara mutlaka 1 yaşından sonra bal verilmeye başlanması öneriliyor. Ayrıca verilen miktarın aşırı olmamasına ve sık aralıklarla tüketim yapılmamasına da dikkat etmek gerekiyor.

3. BEBEKLER BAL YİYEBİLİR Mİ?

BEBEKLER BAL YİYEBİLİR Mİ?

Bebeklerde bal tüketimi, sindirim sistemlerinin henüz yeni gelişiyor olması ve balda bulunabilen bazı bakterilerin bebeklerin bağırsaklarına önemli derecede zarar verebilecek olması gibi sebeplerle ancak 1 yaşından sonra başlayabiliyor. 1 yaşından küçük bebeklerde bal tüketimi ise ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Bu sebeple bebeklerin bal tüketmesi için doğru zamanı beklemek son derece büyük önem taşıyor.

4. BEBEKLERE NE ZAMAN BAL VERİLİR?

BEBEKLERE NE ZAMAN BAL VERİLİR?

Çocuklarda bal tüketiminin 1 yaşından sonra başlayabileceğini belirttik. Peki, çocuğunuza balı ne zaman ve nasıl verebilirsiniz?

  • Kahvaltıda krep ve ekmeklerin üstüne sürebilirsiniz.

  • Ara öğün olarak ballı yoğurt hazırlayabilirsiniz.

  • İnce öğütülmüş yulafın üzerine bal ilave ederek kahvaltılarda veya ara öğünlerde verebilirsiniz.

  • Meyve ve sütlerle hazırlayacağınız ev yapımı smoothie ve milkshake’lerin içerisine ekleyebilirsiniz.

  • Ana öğün olarak vereceğiniz bazı püre tariflerinin içine ilave edebilirsiniz.

  • Atıştırmalık saatlerinde vermek üzere çeşitli kuru meyvelere bal ilave ederek ev yapımı katkısız bar’lar yapabilirsiniz.

5. BALIN ÇOCUKLAR İÇİN ETKİLERİ NELERDİR?

BALIN ÇOCUKLAR İÇİN ETKİLERİ NELERDİR?

Bal, sahip olduğu vitamin ve mineraller sayesinde çocuk beslenmesindeki önemi yadsınamaz derecede büyük olan bir besin. Peki, balın içerisinde hangi vitamin ve minerallerin olduğunu biliyor muydunuz? Bal, B grubu vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, potasyum, manganez, selenyum, demir, bakır ve fosfor gibi pek çok mineral içeriyor. Bu yönüyle de çocukların günlük vitamin ve mineral ihtiyacını çok yönlü olarak karşılamaya katkıda bulunuyor.

6. ÇOCUKLAR NE KADAR BAL TÜKETMELİ?

ÇOCUKLAR NE KADAR BAL TÜKETMELİ?

Balın hem yetişkinlerde hem de çocuklarda tüketim miktarına dikkat etmek gerekiyor. Olması gerekenden fazla tüketilen bal, özelliklerde çocuklarda çeşitli problemlerin yaşanmasına neden olabiliyor. Çocukların ne kadar bal tüketilebileceğini hesaplamak için ise kilolarını göz önünde bulundurmak yeterli oluyor. Şöyle ki, çocukların kilo başına ortalama 1 gram (gr) bal tüketmesi öneriliyor. Böylelikle 25-30 kilo bandındaki bir çocuğun günlük tüketilebileceği bal miktarı 25-30 gram, yani iki-üç tatlı kaşığı olarak tayin edilebiliyor.

Siz de çocuklarınızı kaliteli, doğal ve gerçek bal ile buluşturmaya ne dersiniz? Öyleyse Balparmak bal çeşitlerini hemen incelemeye başlayabilirsiniz!

 

Kaynaklar:

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.